Mélenchon revoluciona la campanya electoral francesa

El candidat de La França Insubmisa busca el vot dels socialistes desencantats i dels abstencionistes

Els aspirants a l'Elisi encaren una setmana decisiva per convèncer els indecisos

 

  / EFE / FREDERIC SCHEIBER

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La campanya electoral francesa entra en una setmana decisiva. Diumenge que ve, 23 d’abril, se celebra la primera volta de les presidencials en un context marcat per un alt grau d’incertesa i la irrupció en l’esprint final de l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon.

L’antic trotskista que encapçala La França Insubmisa vol atraure el vot dels socialistes desencantats, els ecologistes, l’esquerra radical i els abstencionistes. La seva aposta és unir «tot el poble d’esquerra» amb una estratègia que pretén superar la crisi de la socialdemocràcia europea, la desconfiança en les elits i el descrèdit de les institucions.

Mélenchon proposa portar a terme una revolució ciutadana, simpatitza amb Hugo Chávez i Vladímir Putin, defensa un programa econòmic keynesià, vol renegociar els tractats europeus i sortir de l’OTAN. Però es nega a ser qualificat d’«extremista» i està convençut que serà un dels dos classificats per a la segona ronda, que es disputarà el 7 de maig.

INCERTESA

Com passa amb la resta dels aspirants, Mélenchon festeja també els indecisos, que són legió. Un de cada tres electors encara no sap a qui votar. L’explicació s’hauria de buscar en un paisatge polític en plena mutació, una campanya llarguíssima i atípica contaminada per les sospites de corrupció i un nivell d’atipament rècord dels partits tradicionals.

El nivell d’incertesa sobre el resultat també és absolutament inèdit. Encara que el centrista Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen segueixen encapçalant els sondejos, el conservador François Fillon i l’esquerrà Mélenchon els trepitgen els talons. Als quatre aspirants els separen entre tres i sis punts d’intenció de vot, segons els últims sondejos, que deixen la porta oberta a tot tipus de sorpreses.

L’únic que sembla descartat per a la segona volta és el candidat socialista. Benoît Hamon no l’ha encertat amb la seva campanya, ha patit una constant hemorràgia cap a la candidatura de Macron i no ha comptat amb el suport del partit.

Notícies relacionades

El resultat és que el vot útil de molts antics votants socialistes s’orientarà cap al candidat Mélenchon, que també esgarrapa terreny al Front Nacional entre els obrers, els joves i les classes populars. Els experts no veuen forassenyat un duel entre Mélenchon i Le Pen, un escenari que genera nerviosisme a les places financeres i també a Brussel·les.

Després d’alertar aquesta setmana passada contra els riscos de l’ascens de Mélenchon, el president de mla república, François Hollande, va demanar ahir preservar Europa i no convertir-la en un «boc expiatori». «La Història patina quan el nacionalisme ressorgeix amb uns altres trets», va avisar l’actual president francès.