La majoria de les víctimes de la matança als afores d'Alep eren nens

Un atac amb bomba contra un comboi d'evacuats causa com a mínim 126 morts, dels quals 68 eren menors

  / AFP / OMAR HAJ KADOUR

 
Puja a 126 el nombre de morts en latemptat terrorista dAlep

/

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

La majoria de les víctimes mortals de l’atac que dissabte va provocar una matança als afores d’Alep eren nens. L’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), una oenagé amb seu a Londres i activistes a Síria, va indicar ahir que com a mínim 68 de les persones assassinades en aquest atac, que va causar en total 126 morts i també desenes de ferits, eren menors d’edat.

L’explosió d’un cotxe bomba –no s’ha confirmat si va ser detonat a distància o si era conduït per un suïcida– va tenir lloc a l’àrea d’Al-Raixidin, a l’oest d’Alep, al nord de Síria. L’objectiu era un llarg comboi de sirians evacuats de les poblacions de Fua i Kefraya, de majoria xiïta, progovern sirià i assetjats per grups rebels i gihadistes des del març del 2015.

Com a mínim 109 dels morts eren persones que procedien d’aquestes localitats situades a la província d’Idlib, segons dades de la Mitja Lluna Roja. Els voluntaris d’aquesta organització es trobaven al lloc de l’atac per assistir els evacuats oferint-los aigua i aliments en el seu trajecte cap a una zona controlada pel Govern sirià.

La mateixa font ha assenyalat que 13 de les víctimes mortals eren dones i la resta, homes, entre ells diversos d’armats. L’OSDH ha subratllat que el nombre de morts podria augmentar perquè hi ha ferits en estat molt greu i també persones desaparegudes.

Les persones evacuades que van ser blanc d’aquest atac –que de moment no ha estat reivindicat per cap grup– es trobaven en un comboi format per 75 autobusos i 20 ambulàncies que estava bloquejat des de divendres a la zona d’Al-Raixidin, als afores de la població d’Alep, i que traslladava civils en el marc d’un acord establert entre el règim de Damasc i grups rebels.

7.200 EVACUATS BLOQUEJATS / Segons aquest pacte, unes 30.000 persones havien de sortir de quatre poblacions assetjades, dues en mans rebels i dues de controlades pel Govern sirià. L’agència AFP va informar ahir que unes 7.200 persones evacuades es trobaven estancades al mig del seu recorregut.

Mitjans de comunicació sirians van difondre imatges del lloc on va tenir lloc l’atac, perpetrat amb un vehicle tot terreny o una furgoneta. Les fotografies i vídeos mostraven vehicles cremant, autobusos ennegrits amb els vidres trencats i desenes de cossos inerts a terra, diversos de mutilats o cremats. L’agència oficial SANA va parlar d’«una explosió terrorista contra els autobusos que transportaven famílies de Fua i Kefraya».

EVACUACIÓ PACTADA / El mes passat, Hezbol·là i l’Iran, aliats de Damasc, i la facció siriana Exèrcit de la Conquista van pactar l’evacuació sota els auspicis de Qatar. L’acord preveia la sortida de famílies, com també de combatents rebels, de les localitats de Madaya i Al-Zabadani, de majoria sunnita, situades a prop de Damasc i assetjades per l’Exèrcit sirià des del juny del 2015, i l’evacuació de persones de Fua i Kefraya.

Divendres van sortir més de 2.000 persones de Madaya, però encara no s’ha portat a terme l’evacuació dels residents d’Al-Zabadani. En aquestes quatre ciutats han mort persones d’inanició o per falta de medicaments, segons han denunciat algunes oenagés.

Notícies relacionades

La Mitja Lluna Roja ja ha distribuït aliments i aigua a 3.700 civils evacuats de les seves poblacions que han quedat a mig camí de la seva destinació final.

L’atemptat va tenir lloc quan els autobusos que transportaven evacuats de Fua i Kefraya s’esperaven aparcats al pas d’Al-Raixidin per travessar les àrees sota el control de les autoritats del règim a Alep. La Mitja Lluna Roja va assegurar que continuen els preparatius a Fua, Kefraya i Al-Zabadani perquè comenci la segona part de la primera fase de l’evacuació pactada.