Malala, nomenada Missatgera de la Pau de l'ONU

El secretari general, Antonio Guterres, converteix la pakistanesa en la persona més jove a ostentar aquest càrrec

La jove activista pakistanesa seguirà treballant pel dret de les nenes a l’educació. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha nomenat aquest dilluns l'activista pakistanesa Malala Yousafzai nova Missatgera de la Pau, durant una cerimònia celebrada a la seu de l'organisme a la localitat nord-americana de Nova York.

En el seu discurs, Guterres ha destacat que Yousafzai es converteix així en la Missatgera de la Pau més jove, i ha exalçat, a més de la seva defensa dels Drets Humans, especialment el dret a l'educació i a la igualtat de nenes i dones.

"Reto homenatge al compromís indestructible amb la pau que has mostrat, fins i tot en moments de risc personal, a la teva contínua recerca del millor de la humanitat i a la teva determinació de construir un món millor", ha manifestat.

"ETS UN SÍMBOL DEL MÉS IMPORTANT: L'EDUCACIÓ"

"Ets un símbol del que potser és el més important en el món: l'educació per a tots", ha indicat, recordant les visites de l'activista a camps de refugiats i la xarxa d'escoles de la seva fundació al Líban.

Per la seva part, Yousafzai ha tornat a destacar l'educació, especialment per a les nenes, per aconseguir avenços en les comunitats i societats del món.

"El canvi comença amb nosaltres, i hauria de començar ara. Si voleu veure un futur brillant, heu de començar a treballar ara i no esperar a ningú", ha dit.

Yousafzai va ser premiada el 2014 amb el premi Nobel de la pau juntament amb l'activista indi Kailash Satyarthi "per la seva lluita contra l'opressió dels nens i els joves i pel dret de tots els nens a l'educació".

La jove va sobreviure l'octubre del 2012 a un atemptat dels talibans, que la van tirotejar quan anava en un autobús escolar a la vall del Swat, on residia llavors. Yousafzai va resultar ferida de gravetat i va ser trasllada al Regne Unit, on es va recuperar de les ferides.

Els talibans pakistanesos van afirmar el desembre de 2013 que intentaran assassinar novament Yousafzai si torna al país pel seu treball en defensa de l'educació de les nenes, a la qual s'oposa el grup extremista.

En una taula rodona posterior a l'acte, l'activista ha recordat el seu període de convalescència després de l'atac. Yousafzai ha afirmat que "els extremistes ho van intentar tot" per aturar-la i ha afegit que "el fet que no ho aconseguissin és una prova clara que ningú ho pot fer".

"Tinc una segona vida per a l'educació, i seguiré treballant per a això", ha defensat, recordant el seu període com a activista a la vall del Swat entre el 2007 i el 2009.

PERSONES DISTINGIDES

Notícies relacionades

"Estàs en un punt en què has de decidir si vols parlar o seguir callada. Em vaig adonar que si et quedes callat, igualment et terroritzaran. Parlant es pot ajudar la gent", ha remarcat.

Els Missatgers de la Pau de l'ONU són persones distingides dels camps de l'art, la literatura, la ciència, l'entreteniment, o l'esport, entre altres, que accepten dedicar el seu temps per informar sobre el treball de l'organització internacional.