Gibraltar enverina les negociacions del 'brexit'

Brussel·les fa pinya amb Espanya davant les virulentes reaccions de Londres

El ministre principal del penyal afirma que la UE permet a Espanya "comportar-se com un perdonavides"

mbenach37607538 european council president donald tusk arrives for a meeting170309202437

mbenach37607538 european council president donald tusk arrives for a meeting170309202437 / STEPHANE DE SAKUTIN

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Les negociacions del 'brexit' no han començat encara oficialment –ho faran al maig, una vegada aprovat el mandat negociador–, però el virulent atac del que va ser líder dels tories britànics Michael Howard suggerint que el Govern de Theresa May actuarà amb Gibraltar com ho va fer el de Margaret Thatcher amb les illes Malvines ha generat estupor i intranquil·litat a Brussel·les. Encara que Londres ha descartat l’ús de la força per protegir el Penyal i el seu ministre principal, Fabian Picardo, ha dit que l’exdirigent conservador britànic parlava en sentit figurat, la Unió Europea ràpidament ha demanat calma i que es rebaixi l’escalada dialèctica.

Ni el 'brexit' ni l’esborrany d’estratègia negociadora dissenyada pel president de la UE, Donald Tusk, distribuït divendres entre les 27 capitals europees, es van debatre ahir en la reunió de ministres d’Exteriors de la Unió. Però van ser diversos els cancellers que van admetre que Gibraltar serà un escull important en el difícil procés negociador. «Mantinguem la fredor, seguim endavant i no utilitzem un llenguatge massa dur. Deixin negociar. Crec que és el més important», va indicar el titular holandès d’Exteriors Bert Koenders.

El seu col·lega austríac, Sebastian Kurz, reconeix que «aquest és un altre element que demostra fins a quin punt serà difícil trobar una solució adequada a les negociacions del 'brexit'» i que «també haurà de ser resolt, igual que la situació dels ciutadans europeus o la dels britànics a la UE a 27». «Gibraltar sempre ha sigut un problema», admeten fonts comunitàries, que no s’esperaven no obstant un enrenou així.

El ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, va sopar diumenge amb el negociador britànic per al 'brexit', David Davis, i ahir es va mostrar sorprès pel to que ha adquirit el debat. «Algú al Regne Unit està perdent els nervis i no hi ha cap base perquè ho faci», va assenyalar en un esmorzar informatiu organitzat pel Foro Cinco Días, en què va ironitzar sobre la pèrdua de la tradicional «flegma britànica». 

El Govern de Theresa May, mentrestant, segueix fent pinya amb Gibraltar: «La sobirania de Gibraltar no ha canviat i no canviarà. No és concebible que canviï sense l’exprés consentiment dels gibraltarenys i el Regne Unit», va dir Boris Johnson.

DRET DE VETO

Divendres, 48 hores després que Theresa May activés l’article 50 del Tractat que posa en marxa el procés de desconnexió, Tusk va repartir entre els 27 estats membres un document de nou pàgines –sis de substància– en què per primera vegada la Unió Europea recull negre sobre blanc la posició del Govern de Mariano Rajoy. El text estableix que, «una vegada que el Regne Unit abandoni la Unió, cap acord es podrà aplicar al territori de Gibraltar sense un acord entre el Regne d’Espanya i el Regne Unit». Dit d’una altra manera, Madrid tindrà dret de veto sobre l’aplicació al Penyal del futur acord comercial que negociïn Londres i Brussel·les.

Les reaccions no es van fer esperar i van arribar al seu punt àlgid diumenge, quan Howard, que va liderar el partit conservador entre el 2003 i el 2005 i que va ser membre del Govern el 1989 i 1990, va suggerir una possible resposta militar. «Fa 35 anys que una altra primera ministra va fer que una força militar travessés mig món per defensar la llibertat d’un altre petit grup de britànics contra un país hispanoparlant [Argentina]. Estic absolutament segur que la nostra primera ministra actual exhibirà la mateixa resolució a l’hora de defensar a la nostra gent a Gibraltar», va dir en declaracions a la cadena Sky.

Notícies relacionades

Tant liberals com laboristes van carregar contra el to bel·licista de l’ala dura dels conservadors, però a Gibraltar tampoc rebaixen el to. «El senyor Tusk, molt donat a utilitzar analogies del divorci i de la petició de divorci, s’està comportant com un marit banyut que s’està emportant els nens», va criticar el seu ministre principal en una entrevista amb l’agència Reuters. Segons Picardo, la UE està permetent a Espanya comportar-se «com un perdonavides» i intimidar el Penyal i hauria d’eliminar qualsevol referència a Gibraltar de les directrius de negociació del 'brexit'.

JUNCKER RECOLZA TUSK

 Tot i que el document encara ha de ser ratificat pels 27 líders de la UE el 29 d’abril en una cimera extraordinària, la Comissió Europea ha fet pinya amb Tusk i assumeix la clàusula que atorga dret de veto a Espanya. «L’esborrany de directrius té el suport ple i inequívoc del president de la Comissió i de Michel Barnier [el negociador[. Recolzem al 100% les directrius polítiques», va assegurar el portaveu de Jean-Claude Juncker. Preguntat pel bàndol que recolzen en la guerra desfermada entre el Regne Unit i Espanya, va afegir: «La Comissió Europea està del costat del diàleg i la cooperació».