Més de 700 detinguts en les manifestacions a Rússia contra la corrupció

El líder opositor Navalni, convocant de les protestes, ha sigut arrestat al centre de Moscou

zentauroepp37827211 police officers detain anti corruption campaigner and opposi170326160432

zentauroepp37827211 police officers detain anti corruption campaigner and opposi170326160432 / MAXIM SHEMETOV

1
Es llegeix en minuts

La policia russa va detenir ahir més de 700 persones, entre elles el líder opositor i candidat a la presidència Aleksei Navalni, durant les manifestacions celebrades a diverses ciutats del país contra la corrupció, un desafiament al Kremlin que ha fet sortir milers de persones als carrers.

Navalni va ser detingut al centre de Moscou, en una concentració que les autoritats moscovites havien advertit que era il·legal. Però això no va impedir que, enmig d’un gran desplegament policial, fins a 7.000 persones, segons el còmput de les mateixes autoritats, hagin corejat «Rússia serà lliure» i «¡Llibertat, Llibertat!» a la plaça Puixkin, en una de les manifestacions no autoritzades més massives dels últims anys. La policia va fer servir gasos lacrimògens per dispersar-les.

CONTRA MEDVÉDEV

La jornada nacional de protesta contra la corrupció havia sigut convocada per Navalni amb el lema Dimon (diminutiu despectiu de Dmitri) les pagarà, en al·lusió al primer ministre rus, Dmitri Medvédev, a qui el líder opositor acusa de ser l’home més corrupte de Rússia. Navalni, que espera plantar cara a Vladímir Putin en les eleccions presidencials previstes per a l’any que ve, ha divulgat una investigació que assenyala Medvédev com a cap d’un imperi immobiliari finançat pels oligarques.

Notícies relacionades

Aquest informe, presentat en forma de vídeo, acumula prop de 12 milions de visualitzacions a Youtube, però no ha suscitat cap reacció de les autoritats, igual que ha passat amb les altres denúncies de corrupció de les elits russes efectuades en els últims anys per l’organització de Navalni. Aquest jurista, principal figura de la dividida i perjudicada oposició russa, va arribar el 2013 a un inesperat 27,2% dels vots en les municipals a Moscou, però la seva candidatura a les presidencials es pot veure obstaculitzada per una recent condemna per malversació de fons públics, en un procés que l’oposició va considerar una temptativa de frenar-lo.

Les manifestacions contra la corrupció s’han celebrat també en ciutats com Vladivostok, Krasnoiarsk, Novossibirsk, Tomsk i Sant Petersburg.