conflicte diplomàtic

Turquia segueix tensant la corda amb Holanda i protestarà davant l'ONU

Ankara també censura les reaccions de la UE en suport de la Haia i creu que "no tenen visió de futur"

 

  / EFE / TOLGA BOZOGLU

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

En lloc d'apel·lar a la calma i utilitzar el diàleg, com suggerien diversos dels seus socis internacionalsTurquia ha optat per tensar més la corda amb Holanda i fracturar encara més les seves relacions diplomàtiques arran dels enfrontaments del cap de setmana motivats per la prohibició neerlandesa a dos ministres turcs a fer campanya al seu territori.

El diari local 'Hürriyet' ha informat aquest dimarts que Ankara elevarà una queixa no només al Consell d'Europa pel tractament d'Holanda als seus ministres, sinó també a l'ONU i a l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), al·legant que “el Govern holandès ha violat la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques de 1961”, segons el rotatiu.

DOBLE TRACTE

“Aquestes tres organitzacions reconeixen la Convenció de Viena com la base per portar a terme relacions diplomàtiques”, ha assegurat una font diplomàtica turca al diari esmentat. “Haurien de tenir alguna cosa a dir en la clara violació d'aquesta convenció”, ha afegit. Segons aquell acord, els diplomàtics tenen un ampli grau d'immunitat que, segons l'opinió d'Ankara, no ha sigut respectat pels holandesos.

Per la seva banda, el Ministeri turc d'Afers Estrangers ha emès un comunicat aquest dimarts en què critica les declaracions d'alts funcionaris de la UE sobre la ja coneguda com a 'crisi de la tulipa' entre Turquia i Holanda. Per Ankara, la representant d'Exteriors de la UE, Federica Mogherini, i el comissari de Negociacions d'Ampliació de la UE, Johannes Hahn, “no tenen visió de futur” i han tractat d'“unificar diferents intencions ocultes per manipular la percepció” del conflicte diplomàtic.

“Els nostres socis a la Unió Europea només exerceixen els valors democràtics, els drets fonamentals i les llibertats de manera selectiva”, afegeix el text, que també sosté que recolzar actituds com la d'Holanda en aquesta crisi només serveix per augmentar la xenofòbia i els sentiments antiturcs i d'extrema dreta.

EL SACRIFICI DE LA VACA

I la protesta anecdòtica del dia l'ha proposat el regidor d'Istanbul Hüseyin Avni Sipahi, que ha promès portar a l'escorxador una de les vaques holandeses que té a la seva granja, “encara que està donant molta i bona llet”, i compartir-la amb els seus companys.

Notícies relacionades

Aquests anuncis arriben l'endemà que Ankara tanqués el seu espai aeri a vols diplomàtics holandesos i prohibís a l'ambaixador holandès destacat a Turquia tornar al seu lloc.

Els ministres turcs que hi ha a l'origen de la crisi diplomàtica anaven als Països Baixos a participar en un míting amb la població turca emigrant a favor del 'sí' en el referèndum per a una reforma constitucional que se celebrarà el 16 d'abril i que podria servir perquè el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ampliï els seus poders executius i la seva influència sobre el sistema judicial.