GUERRA A L'IRAQ

Més de 100.000 desplaçats durant les tres setmanes d'ofensiva a Mossul

L'Exèrcit iraquià ja controla gairebé la meitat de la part oest de la ciutat, que estava en mans de l'Estat Islàmic

1
Es llegeix en minuts

Les forces iraquianes han aconseguit controlar gairebé la meitat de l’oest de la ciutat de Mossul les últimes tres setmanes, període en què uns 100.000 civils han fugit dels combats entre les tropes i el grup terrorista Estat ­Islàmic (EI).

Des del començament de l’ofensiva sobre la part occidental de Mossul, el 19 de febrer, les forces conjuntes -encapçalades per la Policia Federal i el seu cos de Resposta Ràpida- han pogut controlar 15 barris.

Un total de 99.852 civils han abandonat els barris de l’oest de la ciutat, la segona de l’Iraq, des del 19 de febrer, i ahir el Ministeri de Migracions iraquià va registrar 10.607 nous desplaçats. En total, més de 300.000 persones han deixat Mossul des del començament, a l’octubre, de la campanya militar sobre el que va ser el principal bastió de l’EI a l’Iraq.

Una font provincial va xifrar en milers els residents de Mossul que han mort o han resultat ferits les tres últimes setmanes, no només per la violència, sinó també per la falta d’aliments i atenció sanitària.

El president de la Comissió de Drets Humans del Consell de la província de Nínive -d’on ­Mossul és capital-, Gazuan al-Daudi, va dir que són milers les víctimes mortals i els ferits a les àrees arrabassades a l’EI a la part occidental de l’urbs, però no va especificar el nombre de morts.

Notícies relacionades

Daudi va destacar que les víctimes civils es van veure obligades a quedar-se a Mossul per instrucció de les forces iraquianes o perquè eren malalts, vells o discapacitats, i per tant van estar exposats a la violència. Fins i tot després que els barris fossin ocupats per les tropes governamentals, els civils han patit per l’escassetat de productes bàsics, ja que els subministraments difícilment arriben a la part oest de Mossul.

«No hi ha cap institució que ofereixi serveis sanitaris [a l’oest], no hi ha llum, electricitat ni aigua potable», va destacar el representant provincial, el qual va afegir que l’EI també llança projectils de morter contra les zones alliberades i els seus franctiradors disparen contra els civils.