INVESTIGACIÓ POLICIAL

Malàisia busca un alt diplomàtic nord-coreà per l'assassinat de Jong-nam

L'assassinat del germanastre del líder nord-coreà dinamita les relacions entre Malàisia i Corea del Nord

La policia reforça la protecció al dipòsit de cadàvers després de diversos intents d'entrada de suposats agents de Pyongyang

zentauroepp33042964 co01 piongyang  corea del norte  12 01 2016   fotograf a de 161116130959

zentauroepp33042964 co01 piongyang corea del norte 12 01 2016 fotograf a de 161116130959 / RODONG SINMUN

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El més que probable assassinat del germanastre del líder nord-coreà, Kim Jong-nam, embolica els llaços de raonable normalitat que Pyonyang conservava amb Malàisia. Els últims dies han saltat les previsibles tensions entre un govern que pretén aclarir el crim més mediàtic amb què ha lidiat en dècades i un altre que insisteix en un atac de cor. Les actuacions policials i diplomàtiques malàisies ja apunten sense remei a Pyonyang. Els precedents i el sentit comú suggerien al principi la seva autoria; ara s'acumulen els indicis.

Malàisia ha demanat l'ajuda nord-coreana per trobar dos dels seus nacionals que encara estarien al país. Són Hyon Kwang Song, segon secretari de l'ambaixada a Kuala Lumpur, i Kim Uk Il, treballador de l'aerolínia nacional. “Si no cooperen, els obligarem a venir”, ha assenyalat en la seva roda de premsa diària Khalid Abu Bakar, cap policial. Quatre nord-coreans sospitosos ja haurien abandonat Malàisia unes hores després de l'assassinat i haurien arribat a Pyonyang després d'una enrevessada travessia amb múltiples escales que va eludir la Xina. La víctima havia declarat que estava protegida per Pequín i alguns experts assenyalen que aquesta ho guardava en cas de col·lapse nord-coreà.

L'únic nord-coreà detingut fins ara és Ri Jong-chol, un home que feia tres anys que era a Malàisia sense ocupació definida. L'empresa d'herbes medicinals en què suposadament treballava ha revelat que no va trepitjar mai l'oficina ni va rebre cap salari.

LLISTA DE DETINGUTS

La llista de detinguts la completen Doan Thi Huong, vietnamita, i Siti Aisyah, indonèsia, autores materials de l'assassinat de Kim Jong-nam a l'aeroport internacional de Kuala Lumpur. Khalid ha negat avui que la indonèsia cregués que estava participant en una broma amb càmera oculta, probablement l'explicació més inversemblant que ha sentit un policia. Les dues dones, després d'immobilitzar la víctima i passar-li un drap per la cara, es van dirigir als serveis per rentar-se les mans. El cap policial sosté que el 'modus operandi' demostra que les dues dones havien sigut instruïdes en la utilització de fortes toxines.

L'atenció es dirigeix cap al dipòsit on descansa el cadàver. Corea del Nord va exigir la seva entrega immediata i es va oposar a l'autòpsia. La policia ha reforçat la seguretat després de diversos intents d'entrar il·legalment al centre. Ha esmentat un gasós “algú” com a autor i tot suggereix que agents nord-coreans van intentar resoldre per la força el que la diplomàcia no havia aconseguit. Abunden els rumors sobre la imminent arribada del fill de la víctima, que estaria comprensiblement interessat que el cadàver no acabés en mans dels seus presumptes assassins. Malàisia ha anunciat que rebrà protecció per evitar nous assassinats.

L'autòpsia ja ha revelat que Jong-nam no va morir d'un atac de cor. L'absència de punxades també descarta la primera versió de l'atac amb xeringues. Les anàlisis per identificar quina potent toxina el va matar trigaran alguns dies a completar-se.

ORDRE D'ASSASSINAT

Jong-nam va morir la setmana passada quan esperava un vol de tornada a Macau. Les imatges del circuit tancat mostren dues dones que s'hi acosten per darrere i l'ataquen abans de fugir. Corea del Nord ha negat qualsevol implicació tot i que Seül ha revelat que el seu líder, Kim Jong-un, va dictar cinc anys enrere la seva ordre d'assassinat.

Notícies relacionades

La investigació es dirigeix cap a l'autoria nord-coreana i la ruïna de les relacions bilaterals. L'ambaixador a Malàisia va ser cridat a consultes per Kuala Lumpur després d'haver acusat la policia de fraudulenta i de confabular-se amb Seül i altres forces estrangeres per difamar Corea del Nord.

Molts es pregunten aquests dies per la idoneïtat d'aquests vincles que s'allarguen durant quatre dècades. Kuala Lumpur és dels pocs governs que premia Pyongyang amb un tracte de normalitat i ni tan sols exigeix visats als seus nacionals per visitar Malàisia. La tèrbola trama nord-coreana descoberta aquests dies planteja els riscos d'obrir la porta a uns emigrants que no s'escapen d'un govern amb un extens historial criminal sinó que l'obeeixen a cegues. La premsa malàisia recorda aquests dies que qualsevol relació d'amistat amb Corea del Nord dinamita la reputació global i es pregunta si val la pena pagar aquest preu per conservar el ridícul intercanvi comercial.