Trump evita estirabots en política exterior

U.S. President Donald Trump and his wife Melania (L) wave with Japanese Prime Minister Shinzo Abe (2ndR) and his wife Akie Abe while boarding Air Force One as they depart for Palm Beach, Florida, at Joint Base Andrews, Maryland, U.S., February 10, 2017. REUTERS/Carlos Barria

U.S. President Donald Trump and his wife Melania (L) wave with Japanese Prime Minister Shinzo Abe (2ndR) and his wife Akie Abe while boarding Air Force One as they depart for Palm Beach, Florida, at Joint Base Andrews, Maryland, U.S., February 10, 2017. REUTERS/Carlos Barria / CARLOS BARRIA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Durant la campanya electoral, el Japó es va convertir en una de les primeres dianes de Donald Trump, que va acusar el país de robar llocs de treball nord-americans i de no pagar prou per la seva protecció, i va prometre fer miques el tractat comercial Transpacífic. Lluny de posar-se a la defensiva, el Govern del primer ministre, Shinzo Abe, va optar per la seducció. Els seus diplomàtics van estudiar tot el que s’havia publicat del magnat, incloent-hi alguns assajos psicoanalítics, i amb una trucada telefònica Abe s’ho va enginyar per convidar-se a la Torre Trump abans que el magnat jurés el càrrec, l’únic líder estranger que ho va fer. Sabedor de la debilitat de Trump pel golf i el luxe, en aquella visita li va regalar un driver de 3.700 dòlars xapat en or.

Notícies relacionades

Així és com aparentment els dos líders es van fer amics. Ahir, Abe es va convertir en el segon líder que visita la Casa Blanca i el primer que passarà el cap de setmana amb Trump al seu resort de platja de Mar-A-Lago. D’una revolada, els greuges del passat s’han esfumat. «Estem compromesos amb la seguretat del Japó en totes les àrees sota el nostre control administratiu i amb reforçar la nostra molt crucial aliança», va dir ahir Trump. Molt diferent del que va expressar en campanya, quan va suggerir que Tòquio hauria de desenvolupar armes nuclears perquè els EUA no paguessin eternament la seva defensa. En realitat, el Japó paga anualment prop de 1.900 milions d’euros per sufragar la presència ianqui al seu territori.

DISPUTA AMB LA XINA

Aquest paraigua de seguretat afectaria també la disputa de Tòquio amb Pequín per la sobirania d’algunes illes al mar de la Xina. Abe va afirmar ahir que els dos líders estan d’acord a oposar-se a qualsevol intent de canviar l’statu quo per la força. Hores abans, Trump havia mantingut una conversa telefònica «extraordinàriament cordial» amb Xi Jingping i es va comprometre a respectar la política d’«una sola Xina», com tots els presidents dels EUA des del 1979. L’afirmació és nova perquè Trump va trencar amb el protocol al desembre al trucar a la presidenta taiwanesa i suggerir després que podria plantejar-se reconèixer Taiwan. Però no serà així. Per a alguns analistes xinesos, els canvis de decisió de Trump demostrarien que només és «un tigre de paper». Un bluf.