pròxim orient

La Casa Blanca avisa Israel que ampliar assentaments "pot no ajudar" a la pau

Els EUA critiquen amb suavitat la construcció d'una colònia nova en territori palestí ocupat i l'ampliació d'altres colònies amb 6.000 vivendes anunciades per Netanyahu

El Govern israelià al·lega que "l'obstacle" són els palestins, que "han bloquejat qualsevol tipus de solució" al conflicte

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Després que el Govern israelià hagi anunciat els últims dies la construcció d'un nou assentament jueu en territori palestí ocupat -el primer que s'edificarà en 25 anys- i de 6.000 vivendes en colònies ja existents a Cisjordània i Jerusalem est, la Casa Blanca ha expressat una lleugera crítica.

“El desig americà de pau entre els israelians i els palestins segueix sent el mateix des de fa 50 anys”, va afirmar Sean Spicer, secretari de premsa del president Donald Trump.

“De la mateixa manera que no creiem que l'existència dels assentaments sigui un impediment per a la pau, la construcció de nous assentaments o l'expansió dels ja existents més enllà de les seves fronteres actuals pot no ajudar-hi”, va afegir Spicer en un comunicat.

“Tal com el president ha expressat moltes vegades, espera aconseguir la pau a tota la regió del Pròxim Orient. L'Administració Trump no ha pres una posició oficial sobre l'activitat dels assentaments i espera continuar els debats, inclòs el diàleg amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, quan visiti el president Trump aquest mes”, va afegir Spicer.

REUNIÓ TRUMP-NETANYAHU

Trump rebrà Netanyahu a Washington el 15 de febrer i tractaran de la qüestió de les colònies, entre altres temes. Ahir, el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va parlar per telèfon amb Netanyahu, però no ha transcendit el contingut de la conversa.

Durant els vuit anys de mandat de Barack Obama, moltes de les ampliacions d'assentaments anunciades pel Govern israelià van quedar congelades a petició de la Casa Blanca. L'inici de l'era Trump ha encoratjat Netanyahu i el seu govern per impulsar els seus plans d'expansió de colònies a Cisjordània i Jerusalem est, territoris palestins ocupats per Israel, segons el dret internacional.

"DRET DEL POBLE JUEU"

El Govern israelià ha reaccionat als comentaris de la Casa Blanca acusant els palestins de ser els responsables que les negociacions de pau estiguin estancades.

La viceministra d'Exteriors d'Israel, Tzipi Hotovely, ha assegurat que l'expansió dels assentaments “no és un obstacle per a la pau (…) Els últims 25 anys, tots els camins cap a qualsevol tipus de solució han sigut bloquejats pels palestins”.

Notícies relacionades

“El Govern israelià actual va ser elegit per actuar respecte al dret del poble jueu a construir a tots els llocs de la nostra terra i hem de respectar la voluntat del poble que ens va elegir per fer-ho”, ha dit Hotovely en un comunicat, passant per alt el dret internacional.

“La mateixa Casa Blanca manté que els assentaments no són un obstacle per a la pau i mai ho han sigut. Es pot concloure, per tant, que l'expansió de la construcció no és un problema”, ha subratllat la viceministra d'Exteriors.