CARRERA A L'ELISI

La popularitat de Fillon, en caiguda lliure

L'escàndol de les suposades feines fictícies de la seva dona i el contracte a dos dels seus fills com a advocats quan eren estudiants debilita la seva candidatura presidencial

zentauroepp36828043 former french prime minister francois fillon  the right wing170113204531

zentauroepp36828043 former french prime minister francois fillon the right wing170113204531 / THOMAS SAMSON

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Les coses se li compliquen a François Fillon. El candidat conservador que contra pronòstic va guanyar les primàries del seu partit, i a qui molts veien a l’Elisi el mes de maig, comença a ser qüestionat fins i tot en la seva pròpia família política.

La investigació judicial per les suposades feines fictícies de la seva dona, Penélope Fillon, després de les revelacions del setmanari Le Canard Enchaîné, debilita la seva campanya i obre molts interrogants en el si dels Republicans. L’escàndol batejat ja com a Penélopegate ha enfonsat en temps rècord la popularitat de Fillon. Des del mes de novembre, ha perdut 16 punts i, el que és pitjor, el 67% dels francesos no el veuen ni «honest» ni «pròxim» als seus problemes, segons un sondeig d’Odoxa difós divendres. La imatge de transparència, rigor i honestedat amb què es va presentar davant l’electorat conservador ha saltat pels aires.

Per intentar apagar l’incendi, Fillon va comparèixer aquest dijous en horari de màxima audiència a la televisió TF1. Va assegurar que no tenia cap dubte sobre l’ocupació «legal, real i transparent» de la seva dona i va dir que Penélope treballava al seu costat «des del 1981».

Notícies relacionades

ASSISTENT PARLAMENTÀRIA/ Segons Le Canard Enchaîné, la dona del candidat conservador va cobrar en vuit anys mig milió d’euros com a assistent parlamentària del seu marit quan era diputat. No obstant, pocs recorden haver-la vist a l’Assemblea Nacional i, de fet, ella sempre ha dit que la seva única ocupació era ser mestressa de casa.

Fillon va negar a la televisió que fos una feina fictícia i, per avançar-se a futures polèmiques, va desvelar que entre el 2005 i el 2007, quan era senador de Sarthe, va contractar dos dels seus fills, advocats de professió. El problema és que aquesta revelació se li ha girat en contra, perquè, quan van ser contractats, els seus fills eren estudiants de dret i no advocats. En el curs de l’entrevista també va dir que només renunciaria a ser candidat a l’Elisi si fos imputat, cosa altament improbable però que ha desfermat les alarmes en el camp dels Republicans, on ni els estatuts del partit ni el reglament de les primàries aclareix què s’ha de fer en un cas semblant.