Els líders del sud d'Europa demanen més unió davant les amenaces internes i externes

Rajoy subratlla que "s'ha de donar un missatge d'unitat" malgrat el 'brexit'

Hollande insta a fer un bloc davant Donald Trump

undefined37076286 ak102  lisbon  portugal   28 01 2017   spain s prime ministe170128123126

undefined37076286 ak102 lisbon portugal 28 01 2017 spain s prime ministe170128123126 / ANDRE KOSTERS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Els presidents dels set països mediterranis de la Unió Europea van celebrar ahir a Lisboa la seva segona Cimera de Caps d’Estat i de Govern dels Països del Sud de la Unió Europea i van llançar un missatge d’unitat davant les amenaces internes i externes que assetgen el projecte europeu, entre les quals s’han citat l’antieuropeisme del nou president dels Estats Units, Donald Trump, la pròxima sortida del Regne Unit de la Unió Europea, els moviments populistes, la immigració, la seguretat, el creixement econòmic i l’ocupació, sobretot entre els joves.

«Creiem que en un món que s’enfronta a creixents incerteses i inestabilitat, hem d’estar units per actuar junts. Una Europa feble no és una opció», s’afirma en la declaració final que va ser presentada per l’amfitrió de la trobada, el primer ministre de Portugal, António Costa.

El president espanyol, Mariano Rajoy, va emplaçar tots els líders europeus a «donar un missatge d’unitat, que n’hi ha», perquè, segons va dir, Europa continua sent «l’espai més important del món en termes de benestar, progrés i respecte a les persones», així com «la primera potència econòmica i comercial del món». Un lloc «al qual tothom vol anar i del qual ningú vol marxar» llevat, segons el president espanyol, «l’última excepció que tots coneixen», fent al·lusió al Regne Unit.

La declaració final de la cimera inclou una menció al brexit en la qual els líders europeus es mostren preparats «per iniciar negociacions després que es notifiqui l’article 50 amb l’esperança de tenir en el Regne Unit un soci pròxim per a la Unió Europea».

Rajoy va anunciar que la pròxima cimera dels països del Sud d’Europa se celebrarà a Madrid, a l’abril. A la reunió de Lisboa hi van acudir el president de França, François Hollande, i el de Xipre, Nicos Anastasiades, com també els caps de Govern grec (Alexis Tsipras), portuguès (António Costa), italià (Paolo Gentiloni) i maltès (Joseph Muscat), amb la finalitat de crear un front comú davant d’assumptes de rellevància en el si de la Unió Europea. La primera d’aquestes cimeres, a la qual no va assistir Mariano Rajoy, es va celebrar al setembre a Atenes.

Notícies relacionades

Hollande va fer una crida a fer un bloc que permeti donar una «resposta tancada» al president dels Estats Units, Donald Trump, que ha valorat que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea «és una cosa meravellosa». Hollande va advertir també contra l’avanç del proteccionisme comercial, del qual va dir que «no és als gens europeus», i contra l’auge dels moviments populistes antieuropeistes, de cara a les pròximes cites electorals a Europa (França, entre aquestes). «Europa es troba al davant de la prova de la veritat», va assenyalar.

Al marge de la cimera, Rajoy i Tsipras van mantenir una trobada bilateral.