TENSIÓ A L'AMÈRICA DEL NORD

Trump i Peña Nieto conversen per telèfon durant una hora

El president dels EUA qualifica de "molt bona" la xerrada amb el seu homòleg mexicà, amb qui acorda no discutir més en públic sobre el polèmic mur

El mandatari republicà va firmar dimecres l'ordre executiva per construir la tanca que separarà els EUA de Mèxic i que pretén que pagui el país veí

 

  / AP / PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

3
Es llegeix en minuts

El president nord-americà, Donald Trump, i el mexicà, Enrique Peña Nieto, han mantingut aquest divendres una conversa telefònica de prop d'una hora que Trump ha qualificat de "molt bona" i en la qual han acordat treballar per millorar les relacions bilaterals, després que la reunió entre els dirigents fos cancel·lada pel mexicà enmig de la disputa sobre el mur dels EUA a la frontera amb Mèxic.

"Hem tingut tingut una molt bona conversa telefònica. Sento un gran respecte per Mèxic... però, com saben, Mèxic ens ha guanyat en les negociacions i ens ha trinxat a través dels nostres líders anteriors. Ens ha fet semblar tontos", ha declarat Trump en una roda de premsa a la Casa Blanca. El president, conciliador, ha afegit que la trucada ha sigut amistosa i que espera renegociar les relacions comercials amb Mèxic en el futur.

La conversa ha tingut lloc poc després de la firma de l'ordre executiva de Trump per començar a construir el mur que separarà els EUA i Mèxic. Trump ha assegurat que "manté una bona relació" amb Peña Nieto i que aquesta trucada ha servit per "treballar en una relació justa i nova entre els dos països". Tot i així, el president ha assegurat que "Estats Units no pot seguir perdent una quantitat tan gran de llocs de treball" i que ell no serà "el president d'un país que no sap què fa", de manera que ha assegurat que "renegociaran els seus pactes i relacions amb Mèxic". Trump també ha assegurat que malgrat que se seguirà treballant els pròxims mesos al respecte, ell "representa els nord-americans" i que ho farà "com s'ha de fer i no com s'havia fet fins ara". 

La trucada, que el Govern mexicà ha qualificat de "productiva" i "constructiva", arriba poc després que Peña Nieto decidís anul·lar la visita oficial als Estats Units pels comentaris ofensius de Trump a Twitter en què assegurava que els mexicans havien estat aprofitant-se dels Estats Units durant massa temps. En un comunicat, el Govern de Mèxic ha detallat que els mandataris també han convingut "per ara no parlar més públicament d'aquest controvertit tema", referint-se al polèmic mur propugnat per Trump.

Malgrat tot, la tensió entre els Estats Units i Mèxic no deixa d'augmentar. Sense anar més lluny, Vicente Fox, expresident de Mèxic, va afirmar aquest divendres que Trump, està actuant "com un nen" i va advertir que ningú sortirà guanyant amb una "guerra" comercial entre els dos països.

Notícies relacionades

El Govern mexicà, a més, ha reiterat que per a ells "és inacceptable" assumir les despeses del mur que vol construir el multimilionari, mentre que Trump va plantejar aquest dijous un nou impost del 20% sobre totes les importacions procedents de Mèxic per costejar-lo. No obstant, aquest impost no es pot aplicar immediatament, ja que hi ha vigent el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), firmat pels EUA, el Canadà i Mèxic fa més de dues dècades.

L'assessora del president nord-americà Kellyanne Conway també va afirmar aquest divendres que Mèxic es mostra en contra del mur perquè "volen continuar permetent" el flux de drogues i immigrants als EUA. "Ells (Mèxic) no el volen (el mur) perquè volen continuar permetent que nosaltres assumim les drogues, ja que no estan fent gaire per aturar les que inunden les nostres fronteres", va dir Conway en una entrevista a la cadena CBS.