Krugman destrossa en 21 tuits la decisió de Trump d'apujar els aranzels a Mèxic

El nobel d'economia considera la decisió d'"ignorant i incompetent" i qualifica l'equip de Trump de "nens mimats jugant amb armes carregades"

zentauroepp19662788 madrid 02 07 2012 economia  entrevista este mediodia al econ170128153903

zentauroepp19662788 madrid 02 07 2012 economia entrevista este mediodia al econ170128153903

3
Es llegeix en minuts

El premi nobel d'economia Paul Krugman ha destrossat en dues sèries de tuits la política econòmica proteccionista del president dels EUA, Donald Trump, i la seva decisió de sufragar el cost del mur augmentant un 20% els aranzels als productes mexicans. Segons el prestigiós economista, l'anunci mostra "la ignorància i la incompetència" de l'Administració del nou president nord-americà. Krugman remata la seva reflexió peguntant-se "com sobreviurem quatre anys així" i qualifica els membres de l'equip de Trump de "nens mimats jugant amb armes carregades".

Us oferim a continuació la traducció dels tuits de l'economista.

Al saber-se la notícia, Krugman va escriure aquesta primera sèrie de vuit tuits. 

"¡Caram, noi! Molta gent potser no s'adona que això és molt ignorant i irresponsable", en referència a la decisió d'apujar els aranzels. "La política del comerç internacional està governada per regles", ha assegurat Krugman.

"Una part fonamental d'aquestes regles és que els països acorden no imposar nous aranzels o quotes de forma unilateral. Així doncs, si els EUA tiren endavant la proposta i imposen un 20% d'aranzels a Mèxic, estaran repudiant en la pràctica el conjunt del sistema (que els EUA van construir). Adeu a l'Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç; adeu a l'Organització Mundial el Comerç. Com em van ensenyar fa temps, el perill no és tant la represàlia -que també- sinó l'emulació. Altres seguiran la nostra estela. Les barreres comercials es començaran a elevar al voltant del món; la globalització es revertirà ràpidament. A la llarga, el món serà més pobre. Però és igual. A curt termini hi haurà una interrupció immensa".

"Ara, segons Twitter, Spicer diu que només és una idea (això dels aranzels). Oh, déu meu. Són nens mimats jugant amb armes carregades".

Hores després, va fer aquesta segona sèrie de missatges:

"L'incident tarifari amb Mèxic és realment divertit, ja que mostra disfuncionalitat, ignorància i incompetència a múltiples nivells. La motivació dels comentaris inicials de Spicer [el portaveu de la Casa Blanca] sembla que és que Trump sentia que se li havia faltat al respecte (de nou): que la gent se'n reia d'ell (de nou) perquè havia promès que Mèxic pagaria pel mur i no ho farà. Per això algú va tenir la brillant idea de dir que un aranzel podia fer-lo [pagar el mur], imaginant-se que el pla per a un ajust de tarifes duaneres de la Casa Blanca com a part de la reforma fiscal a les empreses és el mateix. Però no ho és".

Notícies relacionades

"Aquest ajust no pot ser només per a un país; a més, no és realment només com un aranzel. Però espera, que és pitjor. Els aranzels no els paga l'exportador; depèn dels detalls, però bàsicament és un impost als consumidors domèstics. Espera, que encara és pitjor: la idea que hi ha més gent que taxa les importacions és un error. L'IVA no és com un aranzel. És un impost sobre les vendes que és neutral en els seus efectes sobre el comerç. Ara, aquest ajust proposat de l'aranzel fronterer és una mica diferent. De fet, pot actuar de forma combinada com un subsidi a l'exportació i un aranzel a la importació. Per totes aquestes raons, aquesta mesura pot ser considerada il·legal per l'Organització Mundial el Comerç perquè no està fent el que altres fan. I encara que no desmunti el sistema econòmic mundial, els seus efectes seran dissipats per la fortalesa del dòlar".

"Conclusió: Trump possiblement estava de baixada, i els seus col·laboradors li van dir que tenien una resposta per als seus crítics, però no entenen ni l'economia ni les regles del comerç mundial i no s'adonen que tot això és molt explosiu. Ara intenten recular, i així que encara semblen més ridículs en el procés. ¿Com sobreviurem quatre anys així".