VIGÍLIES DE LA CAMPANYA ELECTORAL

El primer ministre holandès convida els que no respectin els valors d'Holanda a anar-se'n del país

"Si no t'agrada com es viu aquí, ves-te'n. És una elecció que tens", ha subratllat el liberal Mark Rutte

mbenach36634441 dutch prime minister mark rutte speaks during a news confere161216163858

mbenach36634441 dutch prime minister mark rutte speaks during a news confere161216163858 / Geert Vanden Wijngaert

1
Es llegeix en minuts

A falta de poques setmanes per a les eleccions generals a Holanda, convocades per al mes de març, el primer ministre holandès, el liberal Mark Rutte, ha convidat tots aquells "que no estiguin d'acord amb els valors holandesos" a anar-se'n del país i ha exigit "decència comuna" de cara als pròxims comicis. El missatge de Rutte es produeix en un moment en què, segons els sondejos, la ultradreta avantatja en intenció de vot el partit del primer ministre.

En una carta oberta publicada a tots els mitjans de comunicació, Rutte subratlla "la incomoditat cada vegada més gran" que se sent quan "les persones abusen de la llibertat per espatllar les coses". El primer ministre ha al·ludit a aquelles persones "amb comportaments antisocials" que viuen als Països Baixos. Enumera entre ells "les persones que es neguen a adaptar-se, a complir els nostres hàbits i que rebutgen els nostres valors, els que assetgen els homosexuals, o les dones amb faldilles curtes".

I com a exemple, Rutte, líder del partit liberal de dreta VVD, ha recordat la polèmica amb un home musulmà que es va negar a donar la mà a una dona durant una entrevista de feina en una empresa d'autobusos holandesa. "Als Països Baixos, és normal que ens donem la mà els uns als altres. El que no és capaç d'entendre una cosa tan fonamental, val més que se'n vagi", afegeix el candidat a la reelecció.

CONTRA L'ABÚS DE LA LLIBERTAT

També va en aquesta línia l'entrevista que ha concedit al diari 'AD', en què el primer ministre insisteix que es respectin "els estàndards" del país. "Si no t'agrada com es viu aquí, ves-te'n del país, ves-te'n. És una opció que tens. Si vius en un país on estàs molest per la manera com interactuem, no has de seguir aquí", subratlla Rutte.

Notícies relacionades

Segons el polític, amb les seves declaracions es refereix als que violen les normes de trànsit, als banquers que es queixen de les seves comissions i als nouvinguts que "abusen de la llibertat per imposar els seus valors culturals".

Rutte ha destacat que les pròximes eleccions "són crucials per al futur" d'Holanda. Les enquestes situen segon en intenció de vot el Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD) de Rutte, darrere de l'ultradretà Geert Wilders. En aquesta empenta de la ultradreta s'han de situar les paraules del primer ministre, que veu amenaçat el lideratge del seu partit per l'auge de les postures més a la dreta de Wilders.