Llegeix aquí el discurs íntegre de Trump en la seva investidura

El nou president ha fet un discurs populista i ha promès "Amèrica primer"

jgarcia36961591 us president donald trump speaks to the nation during his sw170120203223

jgarcia36961591 us president donald trump speaks to the nation during his sw170120203223 / PAUL J RICHARDS

6
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Donald Trump ja és president dels EUA. A continuació, traduït al català a partir de la transcripció del 'Washington Post', el discurs íntegre del nou mandataridiscurs íntegre.

"Nosaltres, els ciutadans dels Estats Units, estem units en un gran esforç nacional per reconstruir el nostre país i restaurar la seva promesa a tots els nostres ciutadans.

Junts determinarem el curs dels EUA i del món en els pròxims anys. Ens enfrontarem a reptes, afrontarem dificultats, però farem la feina.

Cada quatre anys ens reunim per portar a terme la transferència pacífica del poder i estem agraïts al president Obama i a la primera dama Michelle Obama per la seva gran ajuda al llarg de tota aquesta transició. Han sigut magnífics. Gràcies.

"Avui no transferim el poder  "Avui no transferim el poder d'un govern a un altre. Avui transferim el poder de Washington a la gent"

La cerimònia d'avui, no obstant, té un significat molt especial, perquè avui no transferim simplement el poder d'un govern a un altre o d'un partit a un altre, sinó que transferim el poder de Washington DC i us el tornem a vosaltres, el poble. 

Durant massa temps un petit grup a la capital de la nostra nació ha rapinyat la recompensa del Govern, mentre que el poble n'ha suportat el cost. Washington floria però el poble no compartia aquesta riquesa. Els polítics prosperaven però els llocs de treball se n'anaven i les fàbriques tancaven. L''establishment' es protegia a si mateix però no als ciutadans del nostre país. Les seves victòries no han sigut les vostres victòries. Els seus triomfs no han sigut els vostres triomfs. I mentre ho celebraven a la capital de la nació, hi havia molt poc a celebrar entre les famílies que lluitaven a tot el país. 

I això canvia just aquí i ara, perquè aquest moment és el vostre moment, pertany a vosaltres.  Aquest és el vostre dia i celebració i Amèrica és el vostre país. 

El que importa no és quin partit controla el Govern, sinó si el Govern és controlat pel poble.

El 20 de gener serà recordat com el dia en què el poble va tornar a dictar la llei. Els homes i dones oblidats no tornaran a ser oblidats.

Al centre d'aquest moviment hi ha una convicció crucial, que una nació existeix per servir els seus ciutadans. Els americans volen bones escoles per als seus fills, veïnats segurs per a les seves famílies i feines bones. Només són exigències raonables de gent de bé.

Però per a molts dels nostres ciutadans ha existit una realitat diferent: mares i fills estaven atrapats en la pobresa a les nostres ciutats, hi havia fàbriques tancades a tot el paisatge de la nació, un sistema educatiu ple de diners però que abandona els nostres joves estudiants i els deixa sense coneixement, i els crims, bandes i drogues que han robat tantes vides al nostre país i que han acabat amb tant potencial sense realitzar.

"Aquest decret s'ha d'escoltar  "Aquest decret s'ha d'escoltar a totes les capitals estrangeres. D'avui en endavant, Amèrica primer"

Tot això s'acaba just aquí i s'acaba just ara.

Som una nació i el seu dolor serà el nostre dolor. Els seus somnis seran els nostres somnis. I el seu èxit serà el nostre èxit. Compartim un cor, una casa i un destí gloriós. El jurament que acabo de prestar és un jurament d'obediència a tots els nord-americans.

Durant dècades, hem enriquit la indústria estrangera a expenses de la indústria americana; hem subsidiat els exèrcits d'altres països mentre permetíem el trist esgotament dels nostres militars. Hem defensat les fronteres d'altres nacions i rebutjat defensar les nostres.

Hem gastat trilions de dòlars a l'estranger mentre la infraestructura americana queia en la degradació. Hem fet rics altres països, mentre que la riquesa, la fortalesa i la confiança del nostre país s'ha dissipat a l'horitzó.

Una darrere l'altra, les fàbriques han tancat i se n'han anat a l'estranger, sense dedicar un pensament als milions i milions de treballadors americans a qui deixaven enrere. La riquesa de la nostra classe mitjana li ha estat arrabassada i s'ha redistribuït arreu del món.

Però això és el passat i ara només mirem cap al futur.  

Estem units avui aquí per emetre un nou decret que ha de ser escoltat a cada ciutat, a cada capital estrangera, a cada nucli de poder. D'avui en endavant, una nova visió governarà la nostra terra. D'aquest dia en endavant, serà Amèrica primer, Amèrica primer.

Cada decisió sobre comerç, sobre impostos, sobre immigració, sobre afers estrangers es farà per beneficiar els treballadors americans i les famílies americanes.

Hem de protegir les nostres fronteres dels estralls d'altres països que fan els nostres productes, roben les nostres empreses i destrueixen els nostres llocs de treball.

La protecció portarà més prosperitat i fortalesa. Lluitaré amb vosaltres a cada alè que prengui i no us decebré mai.

"Amèrica tornarà a guanyar "Amèrica tornarà a guanyar i ho farà com no ho havia fet mai"

Amèrica tornarà a guanyar i guanyarà com no ho havia fet mai. Recuperarem les fronteres, recuperarem els nostres llocs de treball, recuperarem el nostre benestar i recuperarem els nostres somnis. 

Construirem noves carreteres, autopistes, ponts, aeroports, túnels, ferrocarrils al llarg de la nostra meravellosa nació. Farem que els nostres ciutadans tornin a treballar i reconstruir el país amb mà d'obra nord-americà. 

Entenem que el dret de totes les nacions és posar-se al davant, no volem imposar la nostra forma de vida a ningú. 

Reforçarem les velles aliances i en crearem altres de noves i unirem el món civilitzat contra el terrorisme islàmic radical, que erradicarem completament de la faç de la terra. 

Al centre de la política hi haurà la lleialtat total als EUA d'Amèrica i a través de la nostra lleialtat al nostre país descobrirem la lleialtat dels uns als altres. Quan obrim el cor al patriotisme no hi ha espai per als prejudicis.

La Bíblia ens diu que bo i agradable que és quan el poble de Déu viu junt, unit. S'ha de debatre de forma honesta, però sempre buscant la solidaritat. Quan Amèrica s'uneix, Amèrica és totalment imparable. 

No hi ha d'haver por. Estem protegits i sempre estarem protegits. Estem protegits pels grans homes i dones del nostre exèrcit i la nostra policia. I, el més important, estem protegits per Déu.

Per últim, hem de pensar en gran i somiar més en gran encara. Als EUA entenem que una nació només viu mentre prospera. No acceptarem polítics que només parlin i no facin res i s'estiguin queixant sempre i no facin res per solucionar les coses. 

Prou paraules buides. És el moment de passar a l'acció. No permeteu que ningú us digui que no es pot aconseguir. No fracassarem. El país tornarà a prosperar.

"Erradicarem els radicals islàmics "Erradicarem els radicals islàmics de la faç de la terra"

Estem al començament d'un nou mil·lenni, a punt de desvelar els misteris de l'espai. Alliberarem la terra de les malalties i aprofitarem noves energies i tecnologies del demà. Un nou orgull nacional ens guiarà i curarà les nostres divisions.

És hora de recordar que aquella intel·ligència dels nostres soldats no serà oblidada, que tant si som negres com morenos o blancs tots portem la mateixa sang de color vermell de patriotes. 

Disfrutarem de les mateixes glorioses llibertats i saludarem la mateixa gran bandera americana.

I quan neixi un nen a Detroit o als camps de Nebraska, miraran al mateix cel nocturn i el seu cor s'omplirà amb els mateixos somnis i respirarà la vida gràcies al mateix creador Totpoderós.

Així que a tots els nord-americans a totes les ciutats, pròximes o llunyanes, petites o grans, escolteu aquestes paraules. Mai tornareu a ser ignorats. La vostra veu, les vostres esperances i els vostres somnis definiran el destí d'Amèrica. I la vostra valentia i amor ens guiaran sempre durant aquest viatge.

Notícies relacionades

Junts farem que els EUA tornin a ser forts, farem que Amèrica torni a ser rica, farem que Amèrica torni a estar orgullosa, farem que Amèrica torni a ser segura i... sí, junts farem que Amèrica torni a ser gran. 

Gràcies, que Déu us beneeixi i que Déu beneeixi els EUA".