Gir a la Casa Blanca

El creixent boicot demòcrata amenaça amb deslluir la presa de possessió de Trump

El president electe arriba a la jura de divendres com el més impopular en almenys quatre dècades

Malgrat un rècord de recaptació de fons, s'espera poca brillantor i s'anticipen protestes també històriques

undefined36905440 topshot   us president elect donald trump shakes hands with 170117204320

undefined36905440 topshot us president elect donald trump shakes hands with 170117204320 / DOMINICK REUTER

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump acostuma i està acostumat a l'espectacle, però el més important de la seva vida fins ara, la jura com a 45è president dels Estats Units aquest divendres, amenaça amb ser deslluït.

Després d'un profund enfrontament amb el congressista negre John Lewis, una icona de la lluita pels drets civils, el boicot de membres demòcrates de la Cambra de Representants a la presa de possessió presidencial s'ha intensificat, i almenys 53 congressistes han anunciat que no aniran a la jura en l'escalinata del Capitoli, segons l'últim recompte realitzat per 'The Washington Post'.

Malgrat marcar una fita en recaptació de fons per a diferents actes de la simbòlica setmana, l'equip de Trump veu decaure unes cerimòniaen què han rebutjat participar molts artistes i de les quals segueixen caient participants. I encara que Trump ha denunciat com a “arreglades” les enquestes que el confirmen com el president electe més impopular en almenys quatre dècades, tindrà més difícil denostar el rebuig de les milers de persones que s'esperen a Washington en protestes abans, durant i després de la seva jura.

LA GUERRA AMB LEWIS

L'enfrontament amb Lewis va arrencar divendres, quan el congressista va fer unes declaracions a la cadena NBC. “No veig com un president legítim aquest president electe”, va dir, mostrant-se també convençut que “els russos van participar a ajudar que aquest home fos elegit i a destruir la candidatura de Hillary Clinton”.

Trump li va respondre l'endemà a Twitter, amb un missatge en què va acusar el congressista de Geòrgia, que el 1965 va marxar amb Martin Luther King i va ser ferit per la policia al pont de Selma (Alabama) de ser “tot xerrameca i gens d'acció o resultats”, un missatge que va completar amb un “¡trist!”

L'assalt a un respectat emblema viu d'un moment transcendental en la història dels EUA va animar alltres congressistes a sumar-se al boicot a la inauguració de la presidència de Trump. Però el president electe no ha fet marxa enrere. En un intel·ligent gest per frenar potencials acusacions de racisme, es va reunir a la Torre Trump dilluns, dia festiu als EUA precisament en honor a King, amb el fill gran del desaparegut Nobel de la pau. Però aquest mateix dimarts ha tornat a atacar Lewis a Twitter, dient que el congressista estava “equivocat o va mentir” al dir que seria la primera presa de possessió que es perdia. Trump ha recordat que Lewis tampoc va assistir el 2001 a la jura de George W. Bush, l'elecció del qual decidida pel Tribunal Suprem tampoc va considerar legítima al seu dia.

PÈSSIMES ENQUESTES

Poc abans Trump havia qüestionat també a Twitter la veracitat de les enquestes que el situen com el president electe més mal vist pels nord-americans en almenys quatre dècades. Dos sondejos publicats aquest dimarts (un del 'Washington Post' i la cadena ABC i un altre de la CNN) coincideixen a situar el seu índex d'aprovació en només el 40% i el suspens entre el 52 i el 54%. I són percentatges similars a la mitjana que manté RealClearPolitics, on la visió desfavorable de Trump és del 50% i la favorable es queda en el 42,3%.

Segons Trump, darrere aquestss sondejos hi ha “la mateixa gent que va fer les falses enquestes electorals”. I encara que té raó al recordar que les enquestes abans dels comicis “es van equivocar molt”, no ha ofert cap prova per justificar la seva denúncia que “estan arreglades com abans”.

Més difícil tindrà Trump desdenyar el rebuig que milers de persones li mostraran en els carrers de la capital. La manifestació potencialment més nombrosa és l'organitzada per dissabte, el seu primer dia com a president, i els 1.200 permisos sol·licitats per autobusos que arribaran fins a Washington des d'altres ciutats tripliquen els demanats per al dia de la inauguració.

Notícies relacionades

Els actes oficials s'han concentrat en tres jornades (dijous, divendres i dissabte), i a jutjar per informacions tant de l'equip que els prepara com de premsa, seran més mesurats que els de preses de possessió prèvies, encara que Trump hagi superat els 90 milions de dòlars en recaptacions privades, deixant petits els 53 que va aconseguir Barack Obama. Per exemple, es calculen sols 90 minuts per a la desfilada per l'avinguda de Pennsilvània una vegada que Trump hagi jurat el càrrec col·locant la seva mà, com va fer Obama, sobre la bíblia d'Abraham Lincoln (encara que també usarà una que li va regalar la seva mare).

Trump, a més, segueix acumulant baixes d'artistes disposats a participar en les celebracions. Dilluns una banda que fa versions de Bruce Springsteen i que havia de tocar en un dels balls cerimonials va anunciar que feia marxa enrere.