PROTECCIONISME POLÈMIC

Trump amenaça Alemanya d'imposar aranzels a cotxes de BMW

El govern critica la decisió del magnat d'introduir un impost del 35% per a les importacions automobilístiques que afectarien el seu sector

xperez35407055 airbag  motor  bmw m2160912114444

xperez35407055 airbag motor bmw m2160912114444

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la primera ronda d'entrevistes que ha concedit a la premsa tras la seva victòria el president electe nord-americà Donald Trump no ha deixat títere con cabeza. Aquest dilluns el sector automobilístic alemany s'ha despertat estupefacte al conèixer que el magnat ha amenaçat d'introduir una taxa d'aranzels de fins al 35% per a les importacions de vehicles.

Encara que la mesura tindria un impacte negatiu en tots els fabricants estrangers, Trump ha apuntat directament al cas alemany. “Si vas per la Cinquena Avinguda de Nova York tothom té un Mercedes Benz a la porta de casa. ¿Quants Chevrolets veus a Alemanya? No gaires. Això ha de funcionar en tots dos sentits”, ha esgrimit com a argument per criticar la diferència entre la balança automobilística dels dos països.

Aquesta decisió es llegeix com un dur contraatac contra BMW, el líder mundial en vendes entre els fabricants de gamma alta, que va anunciar la creació d'una nova planta de fabricació a Mèxic des de la qual exportaria més fàcilment als Estats Units. Trump ha demanat al poderós fabricant alemany “que s'oblidi” de Mèxic i que traslladi la seva producció dins del país per potenciar així el seu proteccionisme econòmic. BMW ha ignorat aquesta amenaça i ha remarcat el seu projecte al país centreamericà segueix vigent.

CRÍTIQUES DES DE BERLÍN

La reacció no s'ha fet esperar a Berlín. El vicecanceller alemany i ministre d'Economia, Sigmar Gabriel, ha respost amb contundència a l'amenaça de Trump i a la seva crítica que hi ha massa vehicles alemanys als carrers americans. “Que els nord-americans construeixin millors cotxes”, ha sentenciat. A més, el líder dels socialdemòcrates ha remarcat que esperarà a veure la decisió del Congrés, esperançat que la majoria de republicans ho vegin com un atac al característic lliure mercat nord-americà. “Crec que la principal factoria de creació de BMW ja està als Estats Units. Imposar una taxa del 35% per a les importacions debilitaria la indústria automobilística nord-americana”, ha afegit.

Notícies relacionades

Actualment els fabricants del motor alemanys generen un important nombre de llocs de treball a l'altre costat de l'Atlàntic. Així, BMW té aproximadament 70.000 empleats als Estats Units, Volkswagen 3.200 i Daimler 5.000 més. Totes aquestes companyies i Audi tenen plantes de treball a Mèxic que es veurien afectades pel pla de la nova administració.

Trump ha apuntat reiteradament que sota el seu mandat els Estats Units viraran cap a un rumb més nacionalista, conservador, aïllacionista i proteccionista. Així com el país ha de tancar les portes als musulmans i als refugiats i girar l'esquena a l'economia globalitzada, els cotxes dels nord-americans han de ser nord-americans.