GIR ALS EUA

Peña Nieto respon a Trump: "Mèxic no pagarà cap mur"

El president mexicà endureix el seu discurs sobre les relacions bilaterals amb el nou inquilí de la Casa Blanca

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, durant el seu discurs davant el cos diplomàtic.

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, durant el seu discurs davant el cos diplomàtic. / CARLOS JASSO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, no ha trigat a respondre al president electe dels EUA, Donald Trump, que en la seva roda de premsa de dimecres va reiterar la seva intenció de construir un mur fronterer que pagarà el país mexicà. "Mèxic no pagarà cap mur", ha assenyalat Peña Nieto en una reunió amb ambaixadors i cònsols en què ha endurit el seu discurs respecte a la nova etapa en les relacions amb Washington.

"No són negociables principis bàsics com la nostra sobirania, l'interès nacional i la protecció dels nostres connacionals", ha assenyalat el president mexicà en al·lusió al mur que Trump pretén que Mèxic pagui. "És evident que tenim algunes diferències amb el pròxim Govern dels Estats Units, com el tema d'un mur que Mèxic, per descomptat, no pagarà", ha subratllat el dirigent després d'advertir que el seu país no acceptarà "res en contra de la nostra dignitat".

LES AMENACES DE TRUMP

El president també ha aprofitat per denunciar les pressions de Trump, basades en "la por i les amenaces", a empreses nord-americanes per influir en les seves decisions d'inversió al país llatinoamericà. Es referia a les amenaces del magnat de pujar els aranzels a les empreses nord-americanes que no traslladin la seva producció als EUA. Aquestes amenaces van provocar la setmana passada que Ford anunciés la retirada d'una inversió de 1.600 milions de dòlars per a una planta a l'estat mexicà de San Luis Potosí. "Rebutgem qualsevol intent d'influir en les decisions d'inversió de les empreses que es basin en la por o en amenaces", ha destacat Peña Nieto.

I ha subratllat que el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), firmat entre Mèxic, els EUA i el Canadà i que Trump pretén renegociar perquè opina que perjudica la indústria del seu país, "és una de les nostres principals fortaleses" a l'hora de complementar processos productius.

EXIGÈNCIES ALS EUA

També ha abordat l'estat de les relacions entre els dos països a partir d'ara. Tot i que ha dit que "tots els temes estan sobre la taula, incloent-hi seguretat, migració i comerç", ha advertit que "per a qualsevol negociació", els EUA hauran d'assumir una sèrie de compromisos. Entre ells, aturar el tràfic il·legal d'armes cap a Mèxic i frenar els diners de procedència il·lícita que reben les organitzacions criminals, així com garantir el respecte als drets dels immigrants indocumentats que siguin repatriats, cosa que Trump ja ha dit que que farà massivament.

Notícies relacionades

Peña Nieto, lluny d'acovardir-se, també ha exigit al president electe que "mantingui el lliure flux de remeses" que els migrants mexicans envien des d'EUA, i dels quals "depèn la manutenció de milions de famílies mexicanes, principalment de baixos recursos".

EUROPA, PRIORITAT MEXICANA

També ha parlat de les relacions amb diferents regions del món i ha destacat que Mèxic donarà prioritat a l'actualització de l'acord global amb la Unió Europea i que enfortirà la integració amb Àsia-Pacífic, la zona econòmica "més dinàmica del món". També s'aprofundirà la vinculació amb l'Argentina i el Brasil, països "amb els quals no havíem sostingut acostaments òptims"", i es continuarà treballant per perseguir "èxits concrets" amb els membres integrants de l'Aliança del Pacífic.