Identificat l'exespia britànic autor del dossier sexual de Trump i que ara tem per la seva vida

Cristopher Steele, exagent de l'MI6 que va treballar amb Litvinenko, va rebre l'encàrrec durant les primàries republicanes

zentauroepp36840716 file photo  billionaire and then miss universe co owner dona170112112401

zentauroepp36840716 file photo billionaire and then miss universe co owner dona170112112401 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Christopher Steele, un exespia britànic, tem per la seva vida. Steele, ex-agent de l’MI6 –els serveis secrets exteriors del Regne Unit–, ha sigut identificat pels mitjans de comunicació com la persona que va recopilar el comprometedor dossier sobre les aventures sexuals de Donald Trump amb prostitutes a Rússia. Steele, que va treballar amb Aleksandr Litvinenko, l’espia rus assassinat a Londres per ordre del Govern de Moscou, sap el que li pot passar. Abans de deixar el seu domicili de Surrey, al sud d’Anglaterra, va demanar als veïns que li cuidessin el gat. Des d’aleshores es troba en parador desconegut.

Steele, de 52 anys, un expert en assumptes del Kremlin i en contraterrorisme, és l’actual director d’Orbis Business Intelligence Ltd, una companyia privada d’espionatge. La firma, amb base a Londres, la va fundar amb un soci, un altre exmembre de l’MI6. En els seus temps com a agent de l’espionatge, a la dècada dels 90, Steele va treballar a l’ambaixada britànica a Moscou.

D’acord amb una font citada pel diari 'The Times', Steele hauria estat involucrat en assumptes relacionats amb Rússia i l’MI6 durant gairebé dues dècades. Maria Litvinenko, viuda de l’espia, no reconeix el nom de Steele, però admet que agents de l’MI6 que van estar en contacte amb el seu marit utilitzen sovint diferents identitats.   

A LES PRIMÀRIES

D’acord amb les informacions difoses per 'The New York Times', Steele va ser contractat el 2015, durant les primàries republicanes, per portar a terme l’encàrrec d’un donant republicà ferri opositor a Trump d’elaborar un dossier sobre el magnat. La identitat del republicà que va encarregar l’informe, que va demanar mantenir-se en l’anonimat al llarg de tot el procés, no està clara. Steele tenia bons contactes en l’espionatge rus, als quals va recórrer, pagant.

El document de 35 pàgines, amb al·legacions que no és possible verificar, inclou detalls d’una trobada de Trump amb prostitutes a la 'suite' d’un luxós hotel a Moscou l’any 2013. En aquella època, el magnat havia realitzat diverses visites a la capital russa, on pretenia obrir un hotel.

TRUCADA TELEFÒNICA

L’informe va ser publicat dimecres per BuzzFeed després que la cadena de televisió CNN comuniqués la seva existència, cosa que va provocar la fúria de Trump, que sosté que el dossier és «fals». El president electe va dir ahir a través de Twitter que dimecres va rebre una trucada del cap dels serveis d’Intel·ligència, James Clapper, en la qual aquest li va assegurar que el dossier és «fals i fictici». No obstant, aquesta versió de la conversa no és la facilitada pel mateix Clapper, que va explicar que havia parlat amb Trump per expressar-li la seva  «consternació» sobre les filtracions de l’informe i per assegurar-li que els serveis secrets no estan darrere d’aquesta filtració, com insinua el magnat, en guerra oberta amb les agències d’espionatge.

Segons els detalls que va desgranant la premsa nord-americana sobre l’escàndol, l’encàrrec del dossier del donant republicà va ser fet a l’empresa Fusion GPS, liderada per Glenn Simpson, antic periodista del 'Wall Street Journal' conegut pel seu tenaç reporterisme. En altres eleccions presidencials, la firma ha sigut contractada, en ocasions, pels diferents candidats o donants per conèixer els punts febles dels seus rivals. Va ser Simpson qui, després de rebre l’encàrrec, va contractar al seu torn els serveis de l’exespia britànic, segons 'The New York Times'.

ELS DEMÒCRATES S’HI VAN SUMAR

Notícies relacionades

El mateix diari relata que, quan la nominació de Trump com a candidat republicà ja era irreversible, el donant que pagava l’espionatge va retirar el seu finançament i va ser llavors quan algú del Partit Demòcrata es va convertir en el nou client, interessat a continuar aprofundint en les aventures del rival.

L’hotel Ritz Carlton, on, presumptament, Trump va tenir les trobades sexuals, és probablement el més luxós de Moscou. Obert el 2007, ocupa un lloc central a la capital russa, al costat de les muralles del Kremlin i als accessos a la plaça Roja. Una habitació normal pot costar 1.000 dòlars la nit, mentre que la 'suite' presidencial que hauria ocupat Donald Trump, amb 240 metres quadrats, mobles d’estil imperial rus i vistes panoràmiques sobre els llocs icònics de Moscou, costa ni més ni menys que 12.000 euros la nit. La direcció de l’establiment s’ha negat a confirmar o desmentir la suposada estada de Trump a l'hotel.