POLÈMICA SOBRE EL SUPOSAT ESPIONATGE RUS ALS EUA

El Kremlin nega rotundament tenir informacions comprometedores sobre Trump

Polítics i juristes opositors han vist truncades a Rússia les seves carreres arran de la difusió de vídeos sexuals comprometedors

mbenach34908897 russian president vladimir putin  left  listens during a mee170111115212

mbenach34908897 russian president vladimir putin left listens during a mee170111115212 / MIKHAIL KLIMENTYEV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un dia més, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, s'ha vist obligat a reaccionar davant noves notícies difoses als EUA sobre les relacions entre Rússia i el president electe, Donald Trump. En declaracions a periodistes, Peskov ha qualificat l'acusació que la intel·ligència russa tenia informació comprometedora sobre les finances i la vida privada del magnat novaiorquès, difosa en un portal web i a la qual la intel·ligència nord-americana concedeix certes dosis de credibilitat, de "fabricació al 100%" i "intent de perjudicar les relacions bilaterals" entre els dos països.

"Certament, hi ha qui injecta aquesta histèria, qui s'esforça a recolzar aquesta situació de 'caça de bruixes", ha assegurat Peskov en declaracions recollides pel portal 'Meduza', parafrasejant el president electe Trump, que havia utilitzat els mateixos termes per definir l'allau d'informacions sobre la presumpta ingerència russa en les eleccions presidencials'. "Es tracta d'un evident intent de perjudicar les nostres relacions bilaterals", ha continuat.

VIATGES DE TRUMP A MOSCOU

Algunes informacions, "sense prou fonament", segons la intel·ligència nord-americana, es refereixen a les estades de Trump a Moscou, ciutat a la qual ha viatjat diverses vegades. Segons el document, a la 'suite' presidencial de l'hotel Ritz Carlton va contractar "prostitutes" en vetllades sexuals que havien sigut organitzades i monitoritzades pel Servei Federal de Seguretat (FSB), actes que suposadament van concedir a aquesta organització material suficient per "fer-li xantatge".

Notícies relacionades

En el passat, personalitats polítiques i jurídiques russes han vist truncades les seves carreres arran de la difusió de vídeos sexuals comprometedors. Va ser el cas, el 1999, del fiscal general Iuri Skuràtov, que investigava la corrupció en l'entorn familiar del llavors president Borís Ieltsin. En horari de màxima audiència, es va difondre un vídeo del magistrat amb dues prostitutes al llit, un fet que va propiciar el seu relleu. Llavors Vladímir Putin ocupava el càrrec de director del Servei Federal de Seguretat (FSB).

Més recentment, l'abril del 2016, un canal rus sota el control del Govern va retransmetre el vídeo d'una trobada sexual del líder opositor Mikhaïl Kassiànov amb una de les seves assistents. La filmació va provocar una crisi interna entre els diferents sectors que formen l'oposició liberal russa, que minva encara més les seves possibilitats de cara a les eleccions legislatives del setembre.