Michelle Obama s'acomiada entre llàgrimes demanant als joves esperança davant la por

La primera dama reivindica en l'últim discurs oficial la "gloriosa diversitat" dels EUA

Michelle Obama ha dedicat l’últim acte a parlar d’educació, un dels seus grans pilars durant els vuit anys que ha estat a la Casa Blanca. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts

Michelle Obama ha centrat aquest divendres el seu últim discurs oficial en els joves, a qui ha demanat que abracin l'esperança davant la por, així com la "gloriosa diversitat" dels EUA, al declarar entre llàgrimes que exercir de primera dama els últims vuit anys ha sigut "el gran honor" de la seva vida.

Tot i que encara li queden dues setmanes a la Casa Blanca, fins al 20 de gener, la d'aquest divendres ha sigut la seva última intervenció pública i Michelle Obama ha triat que fos durant un acte sobre educació, una de les seves prioritats com a primera dama.

Haver sigut la primera dama dels EUA els últims vuit anys "ha sigut el gran honor de la meva vida, i espero haver-los fet sentir-se orgullosos", ha declarat entre llàgrimes.

SENSE REFERÈNCIES A TRUMP

Ha sigut un discurs molt emotiu que ha pronunciat amb la veu entretallada a estones i amb un objectiu clar: "Vull que tots els nostres joves sàpiguen que aquest país els pertany a vostès, a tots vostès, de tots els orígens i formes de vida".

"Vull que els nostres joves sàpiguen que importen, que pertanyen (al país). Així que no tinguin por. ¿Em senten, joves? No tinguin por. Estiguin centrats. Siguin decidits. Tinguin esperança", ha emfatitzat la primera dama. "És la nostra creença fonamental en el poder de l'esperança el que ens ha permès elevar-nos per sobre de les veus del dubte i la divisió, la ira i la por que hem afrontat en les nostres pròpies vides i en la vida d'aquest país", ha argumentat a continuació.

Michelle Obama no ha esmentat en cap moment el president electe dels EUA, Donald Trump, però el seu discurs ha semblat un al·legat a favor d'aquest "poder de l'esperança" i contrari a la retòrica de divisió i agressiva utilitzada pel magnat durant la campanya.

Així, ha tingut paraules per als immigrants, de qui ha dit: "Són part d'una orgullosa tradició nord-americana, la incorporació de noves cultures, talents i idees, generació rere generació, que ens ha convertit en el millor país de la terra". Així mateix, ha destacat que "la diversitat religiosa també és una gran tradició nord-americana".

"La nostra gloriosa diversitat, de creences, colors i credos, no és una amenaça a qui som, ens fa el que som", ha afegit. I ha comentat, d'altra banda, que "amb molt de treball intens i una bona educació tot és possible, fins i tot arribar a ser president", i que "d'això tracta el somni americà", al recordar que ella i el seu marit, el president sortint, Barack Obama, van començar "amb molt poc".

La primera dama va ser una de les veus més crítiques amb Trump durant la campanya electoral, però després de la victòria del republicà en els comicis del novembre s'ha dedicat amb el president Obama a treballar perquè la transició de poder a la Casa Blanca es faci sense complicacions.

L'EDUCACIÓ, UNA PRIORITAT

L'acte en què aquest divendres ha fet l'últim discurs oficial com a primera dama ha sigut per homenatjar el conseller escolar de l'any.

L'educació ha sigut una de les prioritats de Michelle Obama a la Casa Blanca, igual que promoure l'alimentació sana i l'exercici físic, i treballar per millorar la vida dels veterans de guerra i les seves famílies.

A començaments del 2015, la primera dama va llançar una iniciativa per trencar barreres que impedeixen accedir a l'educació a milions de nenes i adolescents a tot el món i que van del cost dels estudis a la por de ser segrestades o patir abusos a l'escola.

"Em veig en aquestes nenes. Veig les meves filles en aquestes nenes", ha dit en diverses ocasions Obama, graduada en Dret per la Universitat de Harvard.

Aquesta campanya, batejada 'Let girls learn' ("Deixeu que les nenes aprenguin"), la va portar de gira per diversos països, entre ells Espanya, on va ser a mitjans de l'any passat.

Notícies relacionades

D'altra banda, al cap de poc d'arribar a la Casa Blanca el 2009, la primera dama va muntar un hort als jardins de la residència presidencial i des del 2010 ha sigut el cap visible del programa "Let's move!" ("¡Moguem-nos!"), orientat a animar els nens a seguir una dieta saludable i fer exercici.

No obstant, com ella mateixa ha assenyalat, la seva tasca més important a la Casa Blanca ha sigut la de "mare en cap" de les seves dues filles, Malia i Sasha, per procurar que portessin una vida tan normal com fos possible i allunyada, tret d'ocasions esporàdiques, de l'atenció mediàtica.