Saquejos i violència a Mèxic per la pujada del preu dels carburants

Peña Nieto promet mà dura i la petrolera estatal adverteix que perilla el subministrament pels bloquejos a estacions de servei

zentauroepp36768198 people pick up toys as they loot a store during a protest in170105115729

zentauroepp36768198 people pick up toys as they loot a store during a protest in170105115729 / ILSE HUESCA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MÈXIC

Les protestes per la pujada del preu dels combustibles han donat pas a la violència i als saquejos Mèxic. El cap del Govern (alcalde) de Ciutat de Mèxic, Miguel Ángel Mancera, ha informat que 64 persones han sigut detingudes per més d'una vintena d'assalts a comerços de la capital.

A més dels incidents i les detencions a Ciutat de Mèxic, a l'estat de Mèxic, tocant a la capital, han sigut detingudes 161 persones més per actes vandàlics i el Govern local ha hagut de desmentir versions que hagués decretat el toc de queda o que hi hagués grups armats a la zona.

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, ha promès mà dura davant l'agreujament de les protestes per l'alça de combustibles decretada a primers d'any. Des de diumenge es multipliquen les manifestacions, i els bloquejos d'estacions de servei a tot el país estan portant el proveïment a una situació crítica en tres estats, segons la petrolera estatal Pemex

"¡No al 'gasolinazo'!, ¡Nosaltres els vam posar, nosaltres els traiem! ¡Fora els corruptes!", són les consignes que repeteixen els manifestants, entre els quals hi ha transportistes, treballadors d'altres gremis, activistes i ciutadans comuns.

El moviment de protesta argumenta que el salari dels treballadors no suportarà el preu de les pujades -del 14% en el cas del dièsel i del 20% en el cas de la gasolina-, ja que això repercutirà en el preu dels aliments, els medicaments i altres béns bàsics.

CONTRA PEÑA NIETO

Les manifestacions es convoquen per les xarxes socials i estan donant forma a un nou moviment d'oposició al president Enrique Peña Nieto, que després de dos anys al poder viu el seu moment de menys popularitat, amb una desaprovació del 70%.

Notícies relacionades

Les mobilitzacions sacsegen 32 de les entitats federatives de Mèxic, i el grup de gasolineres G500, que té 1800 estacions de servei, ha anunciat que tancarà els establiments amenaçats pel vandalisme.

Al seu torn, Pemex ha advertit que els bloquejos a les terminals de proveïment i despatx afecten el subministrament. La petrolera ha dit que la situació és crítica a Chihuahua, Morelos i Durango.