LA SITUACIÓ JUDICIAL DE L'EXMANDATÀRIA

La justícia argentina processa Fernández de Kirchner per corrupció

El jutge Julián Ercolini creu que l'expresidenta és responsable dels delictes d'associació il·lícita i administració fraudulenta en la contractació d'obra pública

És el segon processament contra l'exdirigent, que addueix persecució política

Cristina Fernández de Kirchner, processada. / AFP / VÍDEO: ATLAS

Cristina Fernández de Kirchner, processada.
mbenach36114445 former argentine president cristina fernandez de kirchner ge161227182507

/

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El jutge Julián Ercolini ha imputat aquest dimarts Cristina Fernández de Kirchner per considerar-la “coautora plenament responsable” dels delictes d'“associació il·lícita” i “administració fraudulenta agreujada”, i ha dictat contra ella un embargament per 10.000 milions de pesos (uns 615 milions de dòlars). Ercolini ha considerat que hi ha “elements de convicció suficients” per jutjar l'expresidenta argentina per haver dissenyat un mecanisme que va encaminar el 80% de la contractació de l'obra pública en favor de Lázaro Báez, empresari pròxim al seu difunt marit, a la província patagònica de Santa Cruz, i amb forts sobrepreus.

La decisió no ha sorprès en l'entorn de l'exmandatària. De fet, ella, quan va ser interrogada el 31 d'octubre passat, va dir: “És un disbarat majúscul pretendre que hi va haver una associació il·lícita liderada per l'Executiu. És una maniobra formidable de persecució política òbviament de l'actual Govern, que tracta de tapar el desastre econòmic i social”. Els seus pròxims creuen que aquest premeditat pla de venjança política està al seu torn relacionat amb les eleccions legislatives del pròxim octubre, en què l'actual president, Mauricio Macri, posa en joc la viabilitat del seu projecte.

Però altres sectors polítics, fins i tot opositors, no s'han mostrat sorpresos per la decisió del jutge, que també ha imputat entre altres l'exministre d'Obres Públiques Julio De Vido; la seva mà dreta, José López -descobert mesos enrere amb dos milions de dòlars en una maleta-; Carlos Kirchner, cosí del difunt cap d'Estat, i l'empresari Báez, propietari d'Austral Construccions, la firma contractista. 

D'EMPLEAT A MAGNAT

Notícies relacionades

En el seu dictamen, de gairebé 800 pàgines, Ercolini va fer pròpies les sospites dels fiscals, segons els quals els Kirchner van actuar “conjuntament amb funcionaris de diferents repartiments de l'Estat i un reduït nombre d'empresaris amics”, entre ells Báez, que en pocs anys va passar de ser un simple empleat bancari a magnat. Aquesta xarxa “s'hauria dedicat de manera sistemàtica i constant a portar a terme negocis espuris amb l'objectiu d'apropiar-se de fons públics, evidenciant d'aquesta manera una matriu d'actuació pròpia”.

L'expresidenta argentina tanca el 2016 amb dues imputacions. A més de la d'Ercolini, el jutge Claudio Bonadío vol portar-la a judici al febrer en una causa pel maneig del preu del dòlar.