Els Mossos es desmarquen del Ministeri i no volen barreres en totes les multituds

Les directrius del Cos Nacional de Policia no han agradat a Catalunya i al País Basc

El portaveu del cos català, Xavier Porcuna, subratlla que no hi ha cap amenaça concreta contra Catalunya

 

  / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra han reaccionat aquest dimecres al migdia convocant una roda de premsa que haurien preferit no fer sobre les mesures antiterroristes que s'estan prenent a Catalunya per blindar el Nadal. Ho han fet després que es fes públic que la Comissaria General de Seguretat Ciutadana del Cos Nacional de Policia va enviar dimarts un comunicat a totes les comunitats autònomes per ordenar als ajuntaments que prenguin mesures concretes per prevenir un possible atemptat gihadista.

El portaveu dels Mossos, l'intendent Xavier Porcuna, ha reconegut que aquestes ordres han causat "sorpresa" tant a Catalunya com al País Basc, dues comunitats que també les han rebut tot i que compten amb policia pròpia competent en matèria antiterrorista. Porcuna també ha reivindicat el paper d'interlocutor que exerceixen els Mossos amb els consistoris catalans i ha subratllat que fa molt temps -des de la matança de periodistes a 'Charlie Hebdo' el 15 de gener del 2015- que el compleixen "permanentment". Les juntes de seguretat locals "ja s'estan portant a terme", ha subratllat per argumentar per què no es convocaran amb urgència novament després que ho hagi demanat el Ministeri d'Interior, a través de la policia espanyola.

FORMACIÓ DE POLICIES LOCALS 

Els últims mesos, les policies locals han rebut "formació" per part dels Mossos tant per detectar "signes de radicalització a l'entorn" d'algun veí, com valorar la millor forma de "prevenir" un atac i prendre les mesures més recomanables perquè els seus agents -objectiu predilecte de l'ISIS- puguin "autoprotegir-se". 

Catalunya tampoc ‘compra’ la recomanació de bloquejar amb "pilons", "testos" o barreres 'New Jersey' els accessos a espais amb aglomeracions de ciutadans. "És clar que es bloquejaran" quan es consideri que aquesta és "la millor manera de protegir-los". Però els Mossos no ordenaran aquesta mesura indiscriminadament a tots els ajuntaments.

La policia catalana, segons Porcuna, valora setmanalment el grau de l'amenaça gihadista des de fa més de dos anys. El Gabinet d'Avaluació de l'Amenaça, basant-se en els indicadors de la Comissaria General d'Informació dels Mossos, elabora un informe setmanalment. Aquest s'eleva al Gabinet de Coordinació Antiterrorista i, periòdicament, es reuneix la Mesa de Coordinació Antiterrorista -com aquest dimarts-. Es tracta d'una forma de funcionar que "revisa" i "reajusta" les mesures que s'han de prendre per "minimitzar un risc" que "mai serà zero". I es fa, ha insistit el portaveu, en "contacte amb totes les policies locals".

SENSE MESURES NOVES DESPRÉS DE BERLÍN

Després de l'atemptat de Niça (França) el juliol d'aquest any -un camió va atropellar una multitud que celebrava el Dia Nacional de França al passeig dels Anglesos i va matar 89 persones- es van començar a prendre mesures per repel·lir un atac d'aquestes característiques. Per això, remarca l'intendent Porcuna, l'atemptat de Berlín, amb un 'modus operandi' macabrament similar, "no ha canviat els plans".

En concerts multitudinaris com els de Madonna o partits de màxim risc com el Barça-Madrid ja s'han utilitzat barreres ‘New Jersey’, o testos o cotxes patrulla a manera de pantalla, per tallar el pas a un hipotètic conductor que volgués estampar-se contra els ciutadans. "No donarem cap ordre genèrica de bloquejar tots els accessos", ha reiterat.  

VALORACIONS INDIVIDUALS

Notícies relacionades

Els Mossos destinen agents d'informació per avaluar els riscos que comporten els espais on hi ha aglomeracions. També hi participen membres del Grup Especial d'Intervenció (GEI) per avançar possibles escenaris "amb ostatges", agents de subsòl i de la unitat canina per revisar llocs on resultaria probable instal·lar un explosiu o de la Brigada Mòbil (Brimo) per veure els punts per on s'hauria de produir un desallotjament. 

S'estan prenent totes les "precaucions possibles", ha tranquil·litzat l'intendent. També ha advertit contra la temptació de caure en "l'alarmisme" durant el Nadal donat que a Catalunya no s'ha detectat "cap amenaça concreta". El nivell d'alerta es manté en 4 sobre 5, el mateix que hi ha des de fa dos anys.