Els Mossos mantenen el pla per blindar el Nadal

L'estratègia per evitar un atemptat islamista es revisa setmanalment a partir dels serveis d'informació de la policia catalana

Hi haurà aglomeracions sensibles en estacions, centres comercials, la Cavalcada dels Reis Mags o la fira de Santa Llúcia

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L’últim atemptat gihadista a Europa no ha canviat l’estratègia dels Mossos d’Esquadra per protegir Barcelona de l’amenaça terrorista de l’Estat Islàmic. Però com passa amb cada nou indicador, i el de Berlín no ha sigut menor, tota l’estratègia es torna a revisar. 

  

 A Berlín s’han confirmat els pitjors auguris. A començaments de desembre, l’Europol, una agència europea per a l’intercanvi d’informació policial, va advertir que hi havia «desenes» de terroristes a punt per atacar. Deu dies abans, el Departament d’Estat dels Estats Units va avisar del risc que al vell continent es produís un atemptat durant el Nadal.

 

ELS MOSSOS NO CANVIEN ELS PLANS 

    Els Mossos assumeixen que resulta impossible protegir completament un estil de vida com el català davant la macabra imaginació que demostra el terrorisme islamista per atemptar. Va quedar clar amb l’assalt del 15 de gener del 2015 a la revista francesa 'Charlie Hebdo' –la primera urpada de l’ISIS (les sigles en anglès de l’Estat Islàmic)–, la massacre de 137 persones a la sala de festes parisenca Bataclan 11 mesos després i l’atropellament d’un camió (com ha passat ara a Alemanya) que va matar 89 persones a Niça aquest estiu. Però assumir la vulnerabilitat no impedeix minimitzar els riscos. I el Nadal en comporta alguns.

  

 La Mesa de Coordinació Antiterrorista es va reunir ahir. Sobre la taula tenien els informes que setmanalment redacta el Gabinet d’Avaluació de l’Amenaça. Les decisions cristal·litzen, per exemple, en els agents visibles de la Brigada Mòbil (BRIMO) o de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), que munten guàrdia en eixos com el passeig de Gràcia o l’estació de La Sagrera sostenint armes llargues, en les inspeccions que porta a terme la unitat canina o la de subsòl en concerts o al Camp Nou. 

AGLOMERACIONS NADALENQUES

 El Pla Operatiu Específic (POE) antiterrorista dels Mossos, actiu des de l’atac contra la revista 'Charlie Hebdo' i accentuat des de la matança de Bataclan, preveu protegir aglomeracions com les que es donen al mercat de la Fira de Santa Llúcia –a la plaça de la Catedral– o als centres comercials –especialment atapeïts de clients durant aquests dies–. També vigila de prop les estacions de transport com Sants, La Sagrera o l’Aeroport de Barcelona –la mobilitat augmenta en aquest període vacacional–.

  

Notícies relacionades

 Durant aquests dies la presència d’agents uniformats es farà més present en aquests punts. El 30% del patrullatge que fan els agents de Seguretat Ciutadana s’inverteix en la prevenció antiterrorista. A més a més de la presència visible, sobre el terreny també es desplegaran agents de paisà.

    L’objectiu, segons subratllen fonts policials, segueix sent el de sempre: «Protegir» intentant «impactar el mínim possible en el dia a dia del ciutadà».