El Consell de Seguretat de l'ONU vota a favor d'enviar observadors a l'evacuació d'Alep

Els 15 països membres, inclosa Rússia, han aprovat per unanimitat la resolució mentre que Turquia assegura que unes 20.000 persones han sigut evacuades de l'est de la ciutat

The United Nations Security Council votes on a resolution aimed at ensuring that U.N. officials can monitor evacuations from besieged parts of the Syrian city of Aleppo, at the United Nations in Manhattan, New York City, U.S., December 19, 2016. REUTERS/Andrew Kelly

The United Nations Security Council votes on a resolution aimed at ensuring that U.N. officials can monitor evacuations from besieged parts of the Syrian city of Aleppo, at the United Nations in Manhattan, New York City, U.S., December 19, 2016. REUTERS/Andrew Kelly / ANDREW KELLY (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar ahir per unanimitat el desplegament d’observadors de Nacions Unides a la ciutat siriana d’Alep per controlar les evacuacions de civils i combatents.

    

Malgrat que Rússia va anunciar que vetaria la proposta de resolució elaborada per França, finalment hi va donar el seu vistiplau després que s’hi introduïssin canvis i, sorprenentment, les potències mundials van mostrar unitat davant la guerra de Síria.

    

La resolució, aprovada pels 15 membres del Consell de Seguretat, sol·licita a totes les parts en conflicte «que aportin a aquests observadors seguretat i accés immediat i sense impediments (a l’est d’Alep)». Segons indica el document, personal humanitari de l’ONU que és a Síria supervisarà el procés d’evacuació de la ciutat d’Alep per tal d’assegurar la protecció dels afectats i evitar possibles abusos. La resolució 2328 destaca la importància de «garantir el pas voluntari, segur i digne de tots els civils des dels districtes orientals d’Alep o d’altres zones fins al destí que escullin».

  

 En el text es demana al secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, que adopti «mesures urgents» per posar en marxa la supervisió de les evacuacions, «en consulta amb les parts interessades». Per a Rússia aquest punt era essencial, ja que no volia aprovar cap iniciativa que no fos coordinada amb el règim del president sirià, Baixar al-Assad. L’ambaixador francès davant l’ONU, François Delattre, va indicar que la resolució estableix les bases «per evitar que es cometin noves atrocitats massives a la part oriental d’Alep».

PROPAGANDA

El règim de Damasc no veu el text amb bons ulls. L’ambaixador de Síria davant l’ONU, Baixar Jaafari, va assenyalar que Síria no s’oposa a les resolucions que respecten la llei humanitària internacional, però que la que s’ha aprovat és «simplement una altra part de la propaganda continuada contra Síria i la seva lluita antiterrorista». Jaafari va afegir que «els últims terroristes en alguns districtes de la part est d’Alep estan evacuant els seus feus i, aquesta nit, Alep estarà neta».

    

Desenes d’autobusos van treure ahir almenys 5.000 persones de l’est d’Alep, segons la portaveu del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a Síria, Ingy Sedky. L’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) va parlar de 5.500 evacuats. «Avui, fins ara, 75 autobusos amb unes 5.000 persones s’han traslladat a zones rurals de l’oest d’Alep i, simultàniament, 500 persones han sigut evacuades de Fua i Kefraia», va explicar Sedky a Efe.

    

Notícies relacionades

Les dues últimes localitats són de majoria xiïta i població lleial a Damasc i estan assetjades per grups rebels. L’evacuació d’aquestes poblacions va ser la condició del Govern sirià i del seu aliat l’Iran perquè civils i combatents poguessin abandonar Alep. Sedky va recordar que encara queden «milers de persones que segueixen esperant a l’est d’Alep, Fua i Kefraia».

CORREDOR

Els autobusos porten la gent de la zona assetjada de l’est d’Alep a llocs sota control del Govern sirià, a través del corredor d’Ameria-Al-Ramusa. Des d’allà, viatgen al districte d’Al-Raixidín, a uns 5 quilòmetres a l’oest d’Alep i després a diferents parts sota domini rebel. El Govern turc ha assenyalat que, des de dijous, unes 20.000 persones han sortit de l’est d’Alep. L’OSDH va situar la xifra en 14.000, de les quals 4.000 serien rebels.