L'última oportunitat per destronar Trump

Dilluns voten els electors del Col·legi Electoral i alguns s'estarien plantejant elegir un altre candidat després de rebre nombroses pressions, fins i tot amenaces

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ha passat més d’un mes des que Donald Trump va guanyar les eleccions presidencials als Estats Units, però tècnicament el resultat no és encara definitiu. Avui es reuneixen els electors de cada estat per emetre el vot final que, en principi, ha de reflectir el resultat que es va produir als seus estats, però des de fa algunes setmanes s’estan veient sotmesos a tota classe de pressions perquè canviïn el seu vot. Segons publica la premsa nord-americana, els electors han rebut milers de correus electrònics, trucades i en ocasions amenaces perquè es decantin per un candidat diferent del magnat republicà. La possibilitat que el resultat canviï és molt remota, però existeix.

Els EUA tenen un sistema electoral indirecte, de manera que els votants no elegeixen directament el candidat sinó uns electors que són cridats a votar després pel candidat que més vots va obtenir al seu estat. Després del recompte del 8 de novembre, Trump va treure 2,8 milions de vots totals menys que Hillary Clinton, però va guanyar amb certa comoditat al Col·legi Electoral, el nombre d’electors que s’assignen a cada estat. Va obtenir 306 vots electorals davant els 232 de Clinton, més que suficients per superar els 270 en què està fixada la majoria. Però si 37 electors republicans i demòcrates decidissin aquest dilluns apostar per un altre candidat diferent del que va guanyar als seus estats, Donald Trump no arribaria a la majoria necessària.

Tradicionalment la votació d’avui no és més que un tràmit, però aquesta vegada, la victòria de Trump ha generat una quantitat de passions enfrontades tan gran que alguns dels seus detractors volen esgotar fins a l’última opció legal per prevenir que arribi a la Casa Blanca. La maniobra està sent impulsada pels Electors Hamilton, dos electors demòcrates de l’oest dels EUA. Aquest nom fa referència a Alexander Hamilton, un dels pares fundadors del país, que va dir al seu dia que el Col·legi Electoral existeix per assegurar-se que «la presidència no recaurà mai en un home que no compleix de manera eminent amb les qualificacions necessàries».

PROMOTORS DE LA REVOLTA

I això és el que pensen els promotors d’aquesta revolta, l’última d’una llarga llista que ha intentat apartar Trump del poder, moltes de les quals han sigut llançades des de les files republicanes. «Només que 37 electors republicans canviïn el seu vot, Trump no aconseguirà els 270 vots electorals que necessita per ser president», li va dir a Bloomberg, Bret Chiafalo, un dels organitzadors d’aquesta coalició rebel. Als arguments inicials que el novaiorquès no estaria qualificat se n’hi han afegit altres, com uns conflictes d’interès que podrien ser inconstitucionals, i les conclusions de les agències d’espionatge, que acusen Rússia d’haver interferit per beneficiar Trump.

Fins ara només un elector republicà ha dit que no votarà Trump, segons Associated Press, que ha entrevistat 330 dels 538 electors que es reuniran avui als parlaments dels seus respectius estats per votar. L’agència afegeix que entre els electors del partit «no sembla que hi hagi cap ànim d’insurrecció». Però altres veus pròximes a la campanya per frenar Trump, insisteixen que la possibilitat és petita però real. Així ho ha dit Lawrence Lessig, un professor de Dret de Harvard. «Almenys 20 republicans» s’estarien «plantejant seriosament» votar un altre candidat.

INTERFERÈNCIA RUSSA

Notícies relacionades

Alguns estats obliguen per llei que els electors elegeixin el candidat més votat, i en altres, els electors es comprometen informalment a fer-ho, però mai s’ha perseguit ningú judicialment per canviar el seu sufragi. Aquestes, de totes maneres, no han sigut unes eleccions normals. Una trentena d’electors han arribat a demanar a la CIA que els faci un brífing sobre la interferència russa per treure les seves pròpies conclusions i decidir si podria haver alterat el resultat. (L’agència s’hi ha negat). D’altres han rebut un bombardeig de pressions perquè no votin Trump. Un elector de Texas diu haver rebut 200.000 correus electrònics demanant-li que canviï d’opinió. «No havia pensat mai que podrien assetjar la gent d’aquesta manera», va dir Jim Rhoades a Politico.

El resultat de la votació no es coneixerà fins al dia 6 de gener, quan les dues cambres del Congrés es reuneixin per anunciar el vencedor. Si 37 republicans votessin Clinton, la demòcrata seria presidenta. Si en el seu lloc, donessin el vot a altres republicans, la decisió passaria a la cambra baixa. Les probabilitats en els dos escenaris són gairebé nul·les. I a Trump no li queden més obstacles a superar perquè el recompte que va organitzar la candidata del Partit Verd en tres estats no ha portat enlloc. En un, el republicà va treure 131 vots més dels anunciats inicialment; en un altre, un jutge va impedir que el recompte es produís.