La crema d'autobusos pels rebels interromp l'evacuació d'Alep

Els atacs s'han produït a les localitats de Foua i Kefraya, assetjades pels insurgents i de les quals ha de sortir població xiïta fidel al règim de Damasc

Continua levacuació de centenars de persones a Alep / AFP / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

l’evacuació de milers de civils desesperats d’Alep i altres ciutats sirianes es va reprendre ahir, diumenge, després d’un nou acord entre el Govern de Baixar al-Assad i grups rebels, però es va interrompre després que diversos autobusos que es dirigien a Kefraya i Fua amb l’objectiu de treure’n persones atrapades van ser incendiats.

L’atac contra els vehicles, presumptament comès per un grup rebel gihadista, va provocar que s’aturés l’evacuació de civils i combatents dels barris rebels de l’est d’Alep fins a nou avís, segons va afirmar el director de l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), Rami Abdul-Rahman, citat per l’agència EFE.

El règim de Damasc i l’Iran exigeixen garanties per a la seguretat en l’evacuació dels civils de Fua i Kefraya –localitats de majoria xiïta afí al govern assetjades per grups rebels a la província d’Idlib– com a condició per reprendre l’operació de sortida d’Alep. Segons el pacte aconseguit entre Turquia (que dóna suport als opositors) i Rússia i l’Iran (aliats del règim de Damasc), la sortida de zones de l’est d’Alep està condicionada a la de Fua i Kafraya. També s’evacuarà els atrapats a Madaya i Zabadani, assetjades per les forces governamentals.

Diversos autobusos –15, segons l’OSDH, i 25, segons l’agència oficial siriana SANA– van entrar a l’est d’Alep per treure’n centenars de civils sota la supervisió de la Mitja Lluna Roja siriana i el Comitè Internacional de la Creu Roja. Però tant l’OSDH com SANA van assenyalar que els autocars van tornar enrere buits.

ATACS A CIUTATS XIÏTES

A Fua i Kefraya, sis autobusos van ser atacats. Segons l’agència France Presse, homes armats van forçar-ne els conductors a aturar els vehicles i baixar-ne i després els van incendiar. No obstant, l’OSDH va assegurar que el conductor d’un dels autocars va morir en l’atac, que s’hauria portat a terme amb projectils. L’OSDH va atribuir l’atemptat a la facció Yund Al-Aqsa, fidel al Front de la Conquista del Llevant, antic Front Al-Nusra i exfilial d’Al-Qaida a Síria.

Notícies relacionades

Segons l’acord entre el Govern sirià i els opositors armats, unes 4.000 persones han de sortir de Fua i Kefraya, almenys 1.500 han d’abandonar Madaya i Zadabani i milers han de fugir d’Alep en aquestes evacuacions coordinades. 

La Unicef va alertar que a la part est de la ciutat d’Alep hi ha centenars de nens atrapats que pateixen ferides i malalties. Entre aquestes criatures, n’hi ha que es troben soles, sense els pares, i s’enfronten a diversos perills. La Unicef va advertir que podrien morir si no se les evacua de seguida.

Resolució per enviar-hi observadors

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides havia de votar ahir una resolució proposada per França perquè s’enviïn observadors internacionals a Síria amb l’objectiu de supervisar les evacuacions. Finalment, però, la votació es va ajornar a avui. Rússia ja va anunciar que vetarà aquesta iniciativa de París.