Pla ecologista anti-Trump

Els defensors del medi ambient s'armen legalment per fer front a l'envestida del president electe i evitar que el nou govern desmantelli el llegat d'Obama

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La setmana passada va arribar al Departament d’Energia un qüestionari amb 74 preguntes enviat per l’equip de transició de Donald Trump. Entre altres coses, demanava als caps de l’agència que identifiquin amb nom i cognoms els treballadors que han assistit a conferències relacionades amb el canvi climàtic o que han treballat en programes relacionats amb el clima. 

Els responsables d’Energia es van negar a aportar els noms requerits, però a ningú se li van escapar les implicacions de la missiva. ¿Era una tàctica intimidatòria? ¿El primer pas per posar en marxa una purga? «Estic segur que hi ha molts científics de carrera i altres [funcionaris] que veuen això com un terrible missatge de por i intimidació», va dir el diputat demòcrata Elijah Cummings.

El qüestionari és una altra advertència més sobre les intencions del futur govern de Donald Trump, que ha confeccionat un gabinet ple d’aliats de les indústries fòssils, molts d’ells hostils com ell al consens aclaparador dels científics sobre el canvi climàtic. «Eliminarem totes les regulacions ineficients que destrueixen llocs de treball», va dir el president electe dimarts passat en un míting. «Cancel·larem les restriccions a la producció d’energia nord-americana, incloent-hi les que afecten l’esquist [fracking], el petroli, el gas i el bonic carbó net». Trump ha promès crear mig milió de llocs de treball anuals amb la seva nova política energètica.

CANVI DE PRIORITATS

Els ecologistes estan alarmats pel canvi de prioritats que s’entreveu. «Des de l’Administració Bush no havíem vist una banda de negacionistes climàtics com aquesta. És preocupant perquè en els últims vuit anys els Estats Units han passat de ser l’obstacle més gran en la lluita contra el canvi climàtic al líder mundial en els esforços per combatre’l», assegura Javier Sierra, portaveu del Sierra Club. No només va ser l’Administració Obama la que va impulsar l’Acord del Clima de París, sinó que les renovables han avançat notablement als Estats Units sota el seu mandat. L’energia eòlica ha crescut més del 100% i la solar s’ha multiplicat per 20. Les emissions de diòxid de carboni s’han reduït.

Notícies relacionades

Els ecologistes saben que s’enfronten a la batalla de les seves vides, i per fer front a l’Administració Trump, estan redoblant els seus equips legals per litigar als tribunals, contractant lobbistes i buscant aliats al Senat per provar d’impedir la confirmació dels ministres de Trump, segons diverses fonts consultades. «Tots teníem grans plans per a l’Administració Clinton, però ara estem a la defensiva, reorganitzant-nos per evitar que es desmantellin els èxits dels últims anys», explica una font d’una fundació que finança organitzacions dedicades a la conservació de la naturalesa.

Una de les conseqüències positives del triomf de Donald Trump és l’augment espectacular de les donacions als grups mediambientals. «Estem aconseguint xifres rècord perquè la gent té por que hi hagi un retrocés en la protecció del clima, l’aigua i l’aire», assegura Sierra. També els científics estan prenent mesures. Diversos grups s’han immers en una carrera contra el temps amb l’objectiu de copiar dècades de dades sobre l’evolució del clima perquè temen que l’Administració Trump les esborri o acabi amb el programa de la NASA que es dedica a registrar-les. Al capdavant del seu equip de transició a l’agència hi ha col·locat Christopher Shank, un escèptic de l’escalfament global que ha criticat la NASA per haver publicat informes com aquell que va afirmar que el 2015 va ser l’any més calent de la història.