RELACIONS ENTRE WASHINGTON I MOSCOU

El Kremlin alaba la nominació de Tillerson com a secretari d'Estat

El ministre d'Exteriors rus Lavrov considera el president d'Exxon una persona "pragmàtica" i espera amb ell millorar les relacions

L'empresari petroler manté estrets vincles amb importants membres de l'oligarquia russa, i ha sigut fins i tot condecorat per Putin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Kremlin i destacats membres del Govern rus no han escatimat enhorabones sobre Rex Tillerson. «És una personalitat sòlida; és molt professional en el seu àmbit i manté bones relacions de treball» amb el president rus, Vladímir Putin, va subratllar Iuri Ukatxov, conseller del cap de l’Estat.

  

 No va ser l’únic dirigent rus que va expressar la seva satisfacció per la possibilitat que la diplomàcia dels Estats Units estigui dirigida per un individu que ha tancat importants acords petrolers amb companyies russes, que ha criticat les sancions internacionals a Moscou per l’annexió de Crimea i que manté estrets vincles amb membres de l’elit empresarial russa molt pròxims a Putin, com Ígor Setxin, president de la petrolera Rosneft, empresa que va assumir gran part dels actius de Iukos, expropiada a Mikhaïl Khodorkovski.

  

 «Esperem que aquest pragmatisme sigui una base sòlida per al desenvolupament de relacions beneficioses per a la cooperació russo-nord-americana i per a la resolució dels problemes internacionals», va declarar durant una conferència a Belgrad el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. La veitat és que el perfil de Tillerson, en un moment en què Rússia ha sigut aïllada internacionalment arran de la seva participació en la guerra d’Ucraïna i del seu paper a Síria, on ha sigut acusada de cometre crims de guerra, agrada a Moscou, i molt. 

ORDRE DE L'AMISTAT RUSSA

El 2013, el mateix Putin va concedir al president d’Exxon Mobil el guardó de l’Ordre de l’Amistat, per la seva labor en l’«enfortiment de la cooperació en el sector del petroli». És un dels principals guardons que Rússia pot concedir a un ciutadà estranger.

  

 El 2011, Tillerson va firmar amb Rosneft un acord per explorar i perforar en tres de les regions petrolíferes de Rússia: l’Àrtic, el mar Negre i Sibèria, un pacte que va ser qualificat per Setxin, president de la petrolera russa, com un pas «més ambiciós que el que va fer l’home quan va ser enviat per primera vegada a l’espai o quan va trepitjar la Lluna».

    La imposició de sancions a Rússia després de la incorporació de Crimea va suposar un cop dur per a la companyia que presideix Tillerson. Segons alguns càlculs, va perdre fins a 940 milions d’euros per la paralització dels projectes a Rússia, i el mateix Tillerson sempre havia recordat la seva intenció de tornar a treballar a Rússia com més aviat millor.

Notícies relacionades

    

«Esperarem que el panorama de les sancions canviï», va arribar a declarar el 2015, donant pàbul a les veus que sostenen que la seva confirmació obriria un problema de conflicte d’interessos.