Guerra a Síria

L'Estat Islàmic reconquista la ciutat de Palmira vuit mesos després de perdre-la

L'Exèrcit sirià reconeix la derrota i la pèrdua del control de la històrica localitat per segona vegada

Els gihadistes celebren una victòria aconseguida amb més de 4.000 combatents

mbenach33307255 plm01  palmira  siria   24 03 2016   fotograf a ce160503164159

mbenach33307255 plm01 palmira siria 24 03 2016 fotograf a ce160503164159 / ----

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El grup gihadista Estat Islàmic (EI) ha reprès el control de la històrica ciutat siriana de Palmira i les seves ruïnes grecoromanes, poc més de vuit mesos després d'haver sigut expulsat per l'Exèrcit sirià i les forces russes.

Davant l'avanç dels combatents de l'EI, els soldats sirians s'han retirat aquest dilluns de la ciutat. Hi ha hagut més de 120 baixes entre els soldats lleials a les forces del Govern de Damasc.

L'EI ha emès un comunicat a través d'internet en què ha anunciat la reconquista de Palmira i que la ciutat torna a estar sota la xaria o llei islàmica. El comunicat afegeix que els gihadistes han aconseguit el domini de la ciutat després de tres dies de violents enfrontaments.

TRES DIES DE COMBATS

L'EI va reprendre l'ofensiva sobre Palmira l'últim dissabte i després de tres dies d'intensos combats amb les forces sirianes, ha aconseguit reprendre la ciutat, amb el seu aeroport, la seva zona arqueològica i la ciutadella històrica, segons confirmen avui els mitjans oficials sirians i l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

Els gihadistes van prendre ahir el control d'àrees del nord i l'oest de la ciutat, i ahir a la nit es van retirar als afores pels intensos bombardejos de l'aviació russa que, finalment, sembla que no han sigut suficients per evitar que l'EI tornés a controlar aquesta simbòlica regió.

En els fòrums gihadistes a les xarxes han sigut distribuïdes fotografies de membres de l'EI al seu bastió de Raqqa, al nord de Síria, repartint dolços per celebrar la victòria a Palmira i coincidint amb la commemoració del naixement del profeta Mahoma.

ATAC PLANEJAT 

L'agència oficial de notícies siriana, Sana, que fins ahir negava l'èxit de l'ofensiva gihadistaha informat que l'EI va entrar, finalment, a Palmira diumenge a última hora, després de violents combats amb les forces governamentals.

La mateixa font ha assegurat que l'atac de l'EI ha comptat amb un gran nombre de vehicles i més de 4.000 homes que han atacat a la vegada, des de diverses direccions. Segons l'agència, les forces armades sirianes han intentat, sense èxit, defensar la ciutat de l'atac i han patit moltes baixes en l'intent.

Per la seva part, el Centre de Pacificació rus a Síria havia informat amb anterioritat que l'EI havia enviat a Palmira nombrosos combatents procedents de Raqqa i Deir Ez-Zor, al nord-est de Síria, així com des de Mossul, a l'Iraq.

DE PATRIMONI CULTURAL A TROFEU DE GUERRA

Aquesta nova ofensiva ha tingut lloc més de vuit mesos després que l'EI fos expulsat de Palmira, el 27 de març, després d'una campanya de les tropes sirianes, per a les quals la ciutat, reconeguda internacionalment per les seves ruïnes (Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco), havia representat un trofeu de guerra.

Notícies relacionades

Durant els 10 mesos que van controlar la ciutat, des del 20 de maig del 2015, els gihadistes van dinamitar part de les ruïnes històriques, entre elles tres torres funeràries del segle I dC, el temple de Bel, el templet de Bal Shamin i l'emblemàtic arc del triomf de la ciutat.

Palmira ha sigut una de les principals atraccions turístiques de Síria fins a l'esclat de l'actual guerra civil el 2011 i la seva presa per l'EI va provocar la preocupació internacional pel seu valuós patrimoni cultural.