El president de la petrolera Exxon Mobile, favorit per a secretari d'Estat dels EUA

Rex Tillerson, de 64 anys i al capdavant de la corporació des del 2006, té molt bons contactes amb Rússia

 

  / EFE / REX C. CURRY

1
Es llegeix en minuts

El president de la petrolera Exxon Mobile, Rex Tillerson, és el principal favorit per ser designat per Donald Trump nou secretari d’Estat dels EUA, segons van informar ahir diversos mitjans nord-americans. El magnat texà, de 64 anys, surt amb avantatge davant de l’excandidat a president Mitt Romney, que també havia sonat per al càrrec però que no acaba de comptar amb la simpatia del president. A més a més, un altre dels noms en disputa, l’exalcalde de Nova York Rudolf Giuliani, es va retirar de la carrera divendres, quan va anunciar que la seva intenció és tornar al sector privat.

Com a president d’Exxon, corporació a la qual es va unir com a enginyer el 1975 i que dirigeix des del 2006, Tillerson ha coordinat operacions en més de 50 països, incloent-hi Rússia. De fet, el 2011, Exxon Mobile va firmar un acord amb Rosneft, la principal companyia petrolera estatal russa, per a projectes conjunts d’exploració i producció de jaciments a l’Àrtic. L’acord, però, va ser paralitzat arran de les sancions dels EUA contra Rússia, uns càstigs que Tillerson va criticar amb tota la contundència denunciant el «gran dany col·lateral» que comportarien.

Notícies relacionades

Segons va informar la web especialitzada 'Politico', Tillerson es va entrevistar dimarts passat amb el president dels EUA a la Torre Trump per recomanació de l’exsecretària d’Estat Condoleezza Rice i de l’exsecretari de Defensa Robert Gates, que en la seva tasca actual de consultors tenen Exxon en la seva cartera de clients privats. Alguns mitjans van apuntar que Tillerson i Trump van tornar a reunir-se ahir.

Al contrari del nou president del país, per a qui el canvi climàtic és un engany creat pels xinesos per raons comercials, Tillerson ha reconegut aquesta problemàtica com un «tema global» que requereix la cooperació de governs i particulars. Fins i tot ha donat suport a un impost sobre el carboni i l’acord climàtic de París, fet que xoca amb l’elecció per part de Trump del negacionista del canvi climàtic Scott Pruittal capdavant de l’agència mediambiental.