L'Eurozona fa pinya i llança un missatge de calma

Els governs europeus adverteixen que el resultat és un assumpte intern de la política italiana

"No hi ha necessitat de parlar de crisi de l'euro", afirma el ministre alemany, Wolfgang Schäuble

zentauroepp36521361 french finance minister michel sapini and spain s economy mi161205121959

zentauroepp36521361 french finance minister michel sapini and spain s economy mi161205121959 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Segon sonor “no” d'un Estat membre en un referèndum en poc més de sis mesos. El primer, a finals de juny, aboca a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El segon, aquest diumenge a Itàlia, no suposa l'abandonament d'aquest país del club però sí que el condueix al que serà el seu tercer govern en tres anys i torna la preocupació a una Eurozona que no acaba de treure's la paraula crisi de sobre. Tot i això, els ministres d'economia i finances de l'Eurozona han optat aquest dilluns per fer pinya, llançar un missatge de calma i circumscriure el resultat a la política interna italiana.

"No hem de fer un psicodrama. Es tracta d'un vot italià, sobre una reforma de política interna italiana, amb conseqüències polítiques importants per a Itàlia, però no hem de reaccionar amb exageració ni projectar això en una crisi europea ", advertia a l'arribar a la reunió de l'Eurogrup el comissari europeu d'Afers econòmics, Pierre Moscovici. Encara més, el francès està segur que les autoritats italianes tenen mitjans per afrontar aquesta situació perquè Itàlia és un país fort i fiable. "Estic segur que no hi haurà cap crisi i que tenim els mitjans per resistir qualsevol xoc polític a Europa”, insistia sobre les repercussions del resultat i la dimissió de Matteo Renzi.

I, igual que el dirigent comunitari molts dels ministres que es reuneixen aquest dilluns a Brussel·les. Des del seu col·lega francès Michel Sapin fins a l'espanyol Luis de Guindos han volgut deixar clar que el que ha passat a Itàlia no té cap relació amb la política europea i que el que toca ara és esperar. “És una qüestió de política interna italiana, de reforma constitució. No va ni sobre Europa, ni sobre la política europea ni el paper d'Itàlia a Europa”, advertia el gal. “Veurem quins són els següents passos del Govern italià i les diferents decisions que prenen en els pròxims dies”, afegia Guindos.

Notícies relacionades

En definitiva, es tracta d'un assumpte intern italià que a judici del ministre espanyol els mercats ja han descomptat i que, segons el seu col·lega holandès Jeroen Dijsselbloem, ha sigut rebut amb calma. “Davant la reacció dels mercats no es requereix fer cap pas d'emergència”, afegia Dijsselbloem. A més, en la seva opinió el rebuig del poble italià als canvis constitucionals que pretenia el primer ministre Matteo Renzi no canvien la situació. “Es tracta d'un procés democràtic” que “no canvia realment la situació econòmica d'Itàlia o dels bancs italians. Els problemes que tenim avui són els mateixos que teníem ahir i encara s'han d'abordar”, assegurava a l'arribar a la reunió el president de l'Eurogrup.

A l'agenda dels ministres hi figura una anàlisi dels esborranys de pressupostos dels països de l'euro i un dels que preocupen Brussel·les és el d'Itàlia. “El resultat del referèndum és una decisió política sobre una reforma constitucional. Itàlia és una economia forta, una de les més grans de l'Eurozona. Hi haurà un nou govern i haurà d'afrontar la situació econòmica”, explicava en la línia el ministre alemany Wolfgang Schäuble que advoca per afrontar el resultat amb calma. “Així és com els processos democràtics i constitucionals funcionen. Els italians han decidit. S'ha de respectar-ho. No hi ha necessitat de parlar de crisi de l'euro”, ha dit l'emissari de Berlín.