Merkel llança la seva candidatura a les legislatives del 2017 per renovar el seu mandat per quarta vegada

La cancellera, al poder des del 2005, ha anunciat la seva intenció als dirigents del seu partit reunits a Berlín

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era un secret a crits que no ha sorprès ningú: la cancellera alemanya Angela Merkel va anunciar ahir la seva decisió de presentar la seva candidatura per a un quart mandat al capdavant d’Alemanya. «Vull servir el meu país en aquests temps difícils i incerts. La meva missió és mantenir Alemanya unida», va remarcar. Amb una victòria a les legislatives de la tardor de l’any que ve, la líder de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) superaria els 14 anys de mandat de l’històric Konrad Adenauer i igualaria els 16 de Helmut Kohl, el seu pare polític. Des del 2005 al poder, Merkel s’ha convertit en la mandatària més longeva de la Unió Europea i en la dona més influent del món.

Notícies relacionades

Al matí, Merkel, de 62 anys, ja havia anunciat als seus col·legues de partit, reunits a Berlín per a l’ocasió, les seves intencions de tornar a concórrer com a líder de la CDU. Per fer-ho, haurà de ser reelegida presidenta del partit al congrés que se celebrarà el mes que ve, un simple tràmit en el qual no s’espera cap sorpresa que pugui dificultar la seva candidatura.

Malgrat el desgast sofert per la crisi dels refugiats i els atacs d’una ultradreta que la qualifica de «traïdora», Merkel ha escenificat la seva condició d’imprescindible en la política alemanya en un moment en el qual recupera popularitat. Aquesta mateixa setmana, Barack Obama va anunciar que, si fos alemany, la votaria. La victòria de Donald Trump ha fet que molts vegin en Merkel la millor garant contra el populisme a Occident. «Només es retirarà quan tingui un clar llegat d’èxit a les seves mans, no és de les que abandona el vaixell enmig de la tempesta», diu el periodista i biògraf de la cancellera Stefan Kornelius.