Comença el trasllat del sarcòfag gegant que ha de cobrir Txernóbil

És l'estructura mòbil més gran mai construïda per l'home

Comença la instal·lació del sarcòfag mòbil a Txernóbil / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

Els treballs per a traslladar el sarcòfag gegant que ha de cobrir la central de Txernóbil ja han començat. Anomenat Nou Sarcòfag Segur (NSS), es tracta d'un arc de formigó i ciment que ha sigut fabricat a Ucraïna i que ha de tapar completament les restes del reactor que va esclatar el 1986 provocant la pitjor tragèdia nuclear de la història.

Aquest nou escut, finançat pel Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD), ha de blindar Txernóbil i evitar qualsevol tipus de fuga durant almenys els pròxims 100 anys. Fa 275 metres d'ample i 108 metres d'alt i ha costat 1.500 milions d'euros. Segons el BERD és l'estructura mòbil més gran que s'hagi construït en la història. A més, per evitar el contacte, no es recolzarà en cap mur o paret de l'edifici, a l'interior del qual es troba el nucli afectat. L'interior estarà cobert de policarbonat, material que impedirà que es concentrin partícules radioactives. 

Notícies relacionades

"El nou taüt protegeix el sarcòfag (actual) que conté una gran quantitat de residus radioactius i tòxics", va declarar a la cadena Euronews Volodomyr Verbitski, enginyer de l'emplaçament. Es tracta, al cap i a la fi, de dotar el reactor nuclear afectat d'una cobertura que garanteixi la seva seguretat mediambiental, redueixi la corrosió que en tres dècades ha experimentat el sarcòfag actual, construït a correcuita i de forma urgent en els mesos posteriors a l'explosió, gràcies al sacrifici d'uns treballadors (liquidadors, en l'argot rus) exposats a altíssimes dosis de radiació. A més, mitigarà, en cas d'esfondrament de la cobertura actual, les seves possibles conseqüències pernicioses, alhora que permetrà, mitjançant equips de control remot, la demolició dels seus estructures inestables, com és en l'actualitat el sostre.

ESTRUCTURA AFECTADA

Després del desastre nuclear, es va construir un sarcòfag que en els últims anys s'ha deteriorat molt. La intensa radiació que persisteix a la zona ha fet impossible que aquesta nova estructura es construís 'in situ' (no es podria sotmetre els treballadors a aquella radiació) i per aquest motiu s'ha fabricat en un altre lloc i serà traslladada fins al seu destí definitiu sobre rails.