NEGOCIACIONS A L'HAVANA

L'acord de pau de Colòmbia desferma l'eufòria

El president, Juan Manuel Santos, destaca les millores del nou pacte, que ha sigut celebrat als carrers de Bogotà

zentauroepp36265922 people dance in celebration on bogota s main square novembe161113094522 / GUILLERMO LEGARIA

zentauroepp36265922 people dance in celebration on bogota s main square  novembe161113094522
zentauroepp36265856 people celebrate on bogota s main square  november 12  2016 161113094447
zentauroepp36264344 bog01  bogot   colombia   12 11 2016  un grupo de personas s161113094437
zentauroepp36264359 bog01  bogot   colombia   12 11 2016  un grupo de personas s161113094404

/

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El nou acord de pau a què han arribat el Govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC acord de pau Colòmbia guerrilla de les FARC ha desfermat l'eufòria de milers de ciutadans que han celebrat la notícia als carrers de Bogotà. L'acord també ha sigut rebut amb satisfacció per la diplomàcia internacional, que elogia els esforços dels negociadors per superar el rebuig que va obtenir l'anterior pacte en un referèndum.  

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha assegurat que el nou acord de pau amb les FARC anunciat dissabte a l'Havana ha d'unir el país perquè recull els plantejaments de tots els sectors socials i millora l'original, firmat el 26 de setembre passat a Cartagena de Indias.

En una intervenció per explicar detalls dels canvis fets, Santos ha assenyalat que el document inicial, defensat a capa i espasa pel seu Govern, ha sigut elogiat per experts de tot el món, però ha admès: "Amb tota humilitat, vull reconèixer que aquest nou acord és un acord millor".

A la renegociació amb les FARC es van portar 57 punts plantejats per l'oposició que va liderar la campanya pel 'no' en el plebiscit del 2 d'octubre passat, per l'Església catòlica, confessions evangèliques, empresaris, magistrats i partidaris del 'sí', entre altres sectors. "Les seves iniciatives han contribuït a aconseguir aquest nou acord que ara és de tots. ¡De tots!", ha afirmat.

CRIDA A LA UNITAT

Santos ha agraït especialment als expresidents Álvaro Uribe (2002-2010) i Andrés Pastrana (1998-2002), així com a l'exministra de Defensa Marta Lucía Ramírez, tots a l'oposició i atrinxerats en la campanya del 'no', les contribucions que han fet al diàleg nacional que ell va convocar després del plebiscit.

"Mirant enrere, el resultat del plebiscit ens va obrir l'oportunitat d'unir-nos i vull agrair novament la bona disposició i la bona voluntat amb què han participat tots els portaveus, en particular els del 'no'", ha afegit.

El líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Timoleón Jiménez 'Timochenko', ha afirmat a Twitter que "està triomfant la pau" després de la firma d'un nou acord de pau amb el Govern de Juan Manuel Santos a l'Havana. "Hem realitzat el nostre esforç més gran per respondre als anhels de pau i hem complert", ha dit en un altre tuit el cap insurgent, que té com a nom real Rodrigo Londoño Echeverri.

L'alta representant de la UE per a la Política Exterior i vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini, ha mostrat la seva esperança que el nou acord de pau firmat pel Govern colombià i les FARC serveixi per ampliar el consens de la societat.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha felicitat el president Santos pel nou acord de pau a què ha arribat el seu Govern amb les FARC i ha considerat que després de més de mig segle de conflicte armat cap pacte podrà satisfer totes les parts completament. "Després de 52 anys de guerra, cap acord de pau pot satisfer a tots en detall. Però aquest acord constitueix un important pas endavant en el camí de Colòmbia cap a una pau justa i duradora", ha considerat Kerry en un comunicat eviat a la premsa poc després d'anunciar-se el nou acord.

CELEBRACIÓ A BOGOTÀ

Desenes de colombians s'han reunit a la cèntrica plaça de Bolívar de Bogotà per celebrar ballant sota una pluja intermitent el nou acord de pau a què han arribat avui el Govern del seu país i la guerrilla de les FARC. El Campament per la Pau, instal·lat fa més d'un mes a la plaça, ha servit de punt de trobada per a aquells que al conèixer el nou pacte han decidit desplaçar-se fins al centre de Bogotà aquesta tarda per celebrar l'acord amb tangos i milongues.

Notícies relacionades

La convocatòria, difosa a través de les xarxes socials davant la inesperada notícia, ha tingut poca resposta al ser avui un dissabte que marca l'inici d'un pont festiu en què molts ciutadans de Bogotà aprofiten per sortir de la ciutat. Entre els que s'han congregat davant l'escalinata de la Catedral Primada de Colòmbia hi havia algunes dones amb vestits propis de les zones rurals del país que, emocionades i aplaudint, han escoltat les paraules dels caps negociadors del Govern, Humberto de la Calle, i de la guerrilla, Iván Márquez, àlies de Luciano Marín Arango.

Carolina Velandia, una de les assistents, ha dit que ballava per agrair la "resistència" dels ciutadans que durant les últimes setmanes han acampat per exigir un acord de pau definitiu. "Volem una Colòmbia reconciliada, incloent i que es pugui abraçar. Necessitem més idees i menys bales", ha assenyalat Velandia en declaracions a Efe.