EL PAPER DE MOSCOU EN ELS COMICIS NORD-AMERICANS

Trump, el cavall pel qual havia apostat el Kremlin

El president rus, Vladímir Putin, havia lloat l'aspirant republicà i mostrava amb ell una gran sintonia personal i política

Trump advoca per estrènyer llaços amb Rússia en la "lluita antiterrorista", i vol limitar el compromís en la defensa d'Europa

El president de Rússia, Vladímir Putin.

El president de Rússia, Vladímir Putin. / MICHAEL KLIMENTYEV (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una frase, pronunciada en plena campanya electoral nord-americana per Serguei Rolduguin, el cel·lista íntim amic de Vladímir Putin que va participar en el concert commemoratiu organitzat per Rússia després de l'expulsió dels combatents d'Estat Islàmic de les ruïnes de Palmira a Síria, evidencia com de fort havia apostat el Kremlin en aquestes eleccions presidencials als EUA.

El músic, que a més és un dels principals beneficiaris dels negocis 'off-shore' descoberts en la investigació coneguda com els 'papers de Panamà', un home a qui, a més, se li presumeix una estreta relació amb el president rus, va ventejar públicament: "sé qui guanyarà a Amèrica; Trump". I acte seguit, Rolduguin va passar a exalçar el seu mentor, el president rus, alabant la seva determinació i denigrant els seus oponents tradicionals a la UE com François Hollande o Angela Merkel, gairebé com volent establir un vincle entre els dos predicaments.  

"(Putin) no té por d'assumir responsabilitats, a diferència de molts polítics occidentals i europeus", va sentenciar Rolduguin.

Un mes i mig després d'aquell pronòstic, l'elit política a Rússia contempla amb alegria com el seu candidat favorit ha aconseguit la victòria. Trump no només ha intercanviat lloances amb Putin, de qui ha dit que admira precisament els seus mètodes expeditius, sinó que a priori, és un president amb qui almenys, en un primer període, podrà sentir-se molt més còmode l'actual líder del Kremlin. 

SINTONIA A SÍRIA I UCRAÏNA

El candidat republicà és favorable a entendre's amb Rússia, assumeix com a pròpia la visió que Moscou té del conflicte civil a Síria i qualifica tota la rebel·lió a Síria de terroristes mereixedors de l'aniquilació; s'oposa, a més a l'enviament d'armes letals al Govern ucraïnès per enfrontar-se a la insurgència prorussa castigada des del veí país des del 2014, i fins i tot posa en entredit el compromís dels EUA de defensar els aliats europeus membres de l'OTAN i limítrofs amb la Federació Russa.

No falten veus entre els especialistes que alerten de la imprevisible reacció del magnat novaiorquès si aquest percep, passat un temps, que Putin no és capaç de mantenir la seva paraula en compromisos acordats, com ha sigut l'experiència del mateix Barack Obama i de molts dirigents europeus arran de les crisis siriana i ucraïnesa. Així ho pensa Alekséi Venedíktov, redactor en cap de l'emissora 'Eco de Moscou', que va arribar a donar a entendre en una intervenció que si Moscou havia impulsat la candidatura del republicà, el tret, a la llarga, podria acabar sortint-li per la culata.

Notícies relacionades

El company de Trump en el tiquet republicà, Mike Pence, comparteix la línea tradicional dels conservadors nord-americans respecte a Rússia i el seu president. Ha qualificat Putin de "goril·la" i ha advocat per respondre als suposats atacs informàtics llançats des de Moscou.