Donald Trump, el candidat menys dolent per a la Xina

La premsa oficial mostra el líder republicà com el fracàs de la democràcia

El milionari facilitarà la geoestratègia xinesa i reduirà la presència militar a l'Àsia

jgblanco36219308 republican presidential candidate donald trump flanked by me161109091255

jgblanco36219308 republican presidential candidate donald trump flanked by me161109091255 / TIMOTHY A CLARY

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Deixa votar el poble i tindràs un Donald Trump. La victòria de l'assilvestrat candidat és també la del Partit Comunista de Xina. La premsa oficial, com la global, s'ha referit a Trump com un pallasso incontrolat i tant la seva conquista de la Casa Blanca com les ganivetades de les eleccions subratllarien la superioritat del sistema xinès. Convulsió contra estabilitat, insisteixen. La seva elecció, a més, revelaria la reacció del poble nord-americà contra les seves elits econòmiques i polítiques. “Una democràcia malalta”, conclou el 'Diari del Poble', òrgan oficial del partit. Són dies gloriosos per a la propaganda xinesa.

No és fàcil saber quin candidat disgustava menys a Pequín. Hillary Clinton és una de les polítiques occidentals més odiades a la Xina des que va criticar en una visita oficial les violacions de drets humans amb més virulència que les habituals fórmules protocol·làries que precedeixen la firma de sucosos contractes econòmics. Els epítets llegits a la premsa oficial només són comparables amb els dels líders japonesos. És també la responsable, juntament amb Obama, del gir a l'Àsia, on ha multiplicat la presència militar a la Xina fins a angoixar.

La Xina va ser, probablement, l'únic assumpte que va unir Trump i Clinton en les eleccions: tots dos es van abonar al populista argument de culpar-la de totes les misèries de l'economia nord-americana. Però Trump va anar molt més enllà. Va acusar la Xina de robar-li els llocs de treball al seu país o de “violar” Amèrica.

Tot i amb la seva sinofòbia i les seves inherents incerteses, Trump es perfila com un bon president per a la Xina. La seva vociferada guerra comercial no sembla res més que focs d'artifici electorals d'aplicació complicada i que en tot cas podria ser castigada per la Xina. El seu gir geopolític, en canvi, sembla més viable i donarà aire a Pequín al Pacífic.

És massa aviat per predir el seu camí, opina Scott Kennedy, sinòleg del Centre d'Estudis estratègics Internacionals (Washington). “Trump pensa que els Estats Units han sigut excessivament conciliadors i ha proporcionat moltes ajudes a la comunitat internacional sense rebre prou beneficis. No està proposant el final immediat de la cooperació, sinó plantejant-la com a condicional per rebre més. Si al final hi ha una guerra comercial amb la Xina o redueix els seus compromisos militars a l'Àsia, dependrà especialment de com els seus aliats i la Xina responen a aquestes noves expectatives”, assenyala.

El seu lema d''Amèrica, primer' no només es refereix al final del gir al Pacífic ordenat pels Estats Units el 2011, després de deixar-s'hi la pell a l'Iraq i l'Afganistan, sinó a l'equilibri a la zona. I s'han citat Washington i Pequín per discutir-se la primacia global amb una xarxa d'aliances que recorda la guerra freda. Trump ha bramat contra l'ambiciós tractat comercial per a l'Àsia Pacífic, una de les iniciatives més personals d'Obama, al considerar que afectaria l'ocupació nacional.

Trump també ha advertit que no seguirà pagant la factura de les desenes de milers de tropes aquarterades al Japó Corea del Sud des del final de la segona guerra mundial. La seva defensa nacional, ha afegit, no és un assumpte nord-americà. Contra l'amenaça nord-coreana, ha suggerit a Seül i Tòquio que s'armin de bombes nuclears. Els sectors més dretans dels dos països fa ja temps que defensen aquesta opció, i la fi del paraigua nord-americà podria accelerar una perillosa carrera armamentista a la zona més erògena del planeta. L'arribada de Trump també podria paralitzar un altre projecte inquietant per a Pequín. Es tracta del desplegament de l'escut antimíssils a Corea del Sud. La seva finalitat oficial és controlar Pyongyang, però a ningú se li escapa que el seu radar també fiscalitzaria el territori xinès.

Aquell gir al Pacífic va suposar la firma d'acords de Defensa amb països com les Filipines o el Vietnam, el trasllat cap a la zona del bo i millor de l'Exèrcit nord-americà i, en general, una presència militar massiva al pati del darrere xinès. També ha suposat picabaralles periòdiques entre avions i vaixells de les dues potències al mar del Sud de la Xina per la col·lisió entre la zona d'exclusió que reclama Pequín i el dret a la lliure navegació que esgrimeixen els Estats Units. L'elit xinesa jutja que Trump jubilarà la política d'Obama a la zona, fet que rebaixarà els nervis i allisarà el camí a Pequín per enfortir-se.

Notícies relacionades

És inevitable que les tensions continuïn entre les dues grans potències en algun dels molts assumptes que les separen. La bona sintonia personal entre Obama i Xi Jinping, el seu homòleg xinès, ha ajudat a mantenir-les en uns marges raonables fins ara. La solució sembla més complicada amb el volcànic i populista Trump a la Casa Blanca.

Per Andrew Wedeman, director d'Estudis Xinesos de la State University de Geòrgia, el món entra en un període d'incertesa. “Jo seria caut abans d'agafar les seves declaracions com una guia fidel. Ha canviat d'opinió moltes vegades per sintonitzar amb la seva audiència i articulat una desconcertant i incoherent combinació d'antiglobalisme, xenofòbia i intervencionisme radical neo-con. No sabem qui nomenarà per als seus equips de política exterior”, assenyala.