GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

La flotilla russa no repostarà a Ceuta camí de Síria

Moscou retira la petició després que Espanya, pressionada per l'OTAN, demanés explicacions

Morenés dóna explicacions a Stoltenberg i a Ashton Carter en la cimera de l’OTAN. / AFP / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Josep Saurí
Josep Saurí

Periodista

ver +
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La flota de vaixells de guerra russos que es dirigeix a Síria no farà finalment escala al port de Ceuta. L'Ambaixada russa a Madrid ha retirat aquest dimecres la petició, després que creixés la polèmica a Brussel·les i Madrid demanés explicacions a Moscou. 

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, havia dedicat aquest dimecres bona part de la seva intervenció a abordar aquest tema subratllant la "preocupació" dels països aliats davant la sospita que la flota naval s'utilitzi per augmentar els "bombardejos i el patiment dels civils" a Alep. 

Stoltenberg ha mesurat les seves paraules, ja que no és qüestió de criticar en públic un aliat. Així, ha recordat que "Rússia té dret a evolucionar en aigües internacionals" al Mediterrani, que "hi ha hagut altres escales de vaixells russos en ports de l'OTAN en el passat" i que permetre-les "és una decisió de cada país". Ara bé, ha insistit que sobre el paper rus a Síria "tots els països aliats coneixen la nostra preocupació i la comparteixen". "El missatge és clar", ha afegit.

El ministre de Defensa britànic, Michael Fallon, s'havia mostrat igualment "extremadament preocupat" per la possibilitat que "un membre de l'OTAN assisteixi vaixells russos que es dirigeixen a Síria i puguin acabar bombardejant civils". "A l'OTAN hem d'estar units", ha afegit

El ministre espanyol de Defensa en funcions, Pedro Morenés, va assegurar dimarts a París que Espanya demanaria explicacions a Rússia sobre la missió de la flota. Fonts d'Exteriors van indicar que s'estaven "revisant les escales a partir de les informacions que estem rebent dels nostres aliats i de Rússia".

Les reprovacions

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir dimarts que aquests vaixells militars podrien ser utilitzats per atacar civils a la ciutat siriana d'Alep. I el líder del grup liberal al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, ha tuitejat: "Espanya va firmar la declaració condemnant els crims de guerra a Alep la setmana passada i avui ajuda a repostar la flota que es dirigeix a cometre'n més. ¿De veritat?

Luke Coffey, conseller del ministre britànic Liam Fox ha escrit al 'Huffington Post': "És extraordinari que un país a Europa, i més sent membre de l'OTAN, pensi que és acceptable donar suport logístic a forces militars implicades en una ocupació il·legal o un qüestionable suport a Assad", recordant també de passada la invasió russa de Crimea.  

INICIATIVA D'ERC

Notícies relacionades

A Espanya, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha demanat la compareixença dels ministres José Manuel García-Margallo i Pedro Morenés.

L'agrupació russa està composta per un portaavions nuclear, l''Admiral Kuznestov', un creuer amb propulsió nuclear, el 'Piotr Velik', i diversos escortes com fragates i patrullers, als quals acompanyen vaixells d'aprovisionament així com vaixells auxiliars.