El Japó no reobrirà Kashiwazaki-Kariwa, la central nuclear més gran del món

El triomf del candidat antinuclear en les eleccions regionals de Niigata arruïna els plans del Govern per tornar a l'energia atòmica després del desastre de Fukushima

undefined35904255 tokyo electric power co  s  tepco  kashiwazaki kariwa nuclea161017133615

undefined35904255 tokyo electric power co s tepco kashiwazaki kariwa nuclea161017133615 / A Kim Kyung Hoon Reuters

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El retorn de l’energia nuclear al Japó segueix acumulant revessos. El candidat antinuclear va guanyar les eleccions a la regió que acull la central més gran del món i ja va aclarir que continuarà tancada. Niigata, al nord del país, va evidenciar una altra vegada la distància entre els desitjos de Tòquio de reenganxar-se a l’energia nuclear i els recels de la població.

Ryuchi Yoneyama, recolzat per formacions d’esquerres, es va imposar a Tamio Mori, el candidat del Partit Liberal Democràtic (PLD). La seva victòria va anar acompanyada de crits de «¡banzai!» pels seus seguidors. Yoneyama els va donar en el seu primer discurs el que esperaven: «Com ja us vaig prometre, sota les condicions actuals no podem protegir les vostres vides ni la vostra manera de viure, així que declaro solemnement que no aprovaré que es posi en marxa». El candidat al·ludia a Kashiwazaki-Kariwa, la nuclear més gran del món gràcies als seus set reactors i vuit gigawatts de capacitat. El candidat del PLD havia intentat un impossible equilibri entre l’entusiasme nuclear de Shinzo Abe, líder del seu partit, i la ferma oposició a la central de la seva població. Enquestes recents mostraven que el 73% dels votants hi estaven en contra.

ELS EXCESSOS DEL PASSAT

La central de Kashiwazaki-Kariwa és icònica del sector per la seva magnitud i era considerada una fita decisiu en el camí d’Abe i de la infausta companyia Tepco cap a l’energia nuclear. Tepco, que proporciona un terç de l’electricitat nacional, gestiona tant la central de Niigata com la de Fukushima. Epitomitza els excessos del passat que van desembocar el 2011 en la pitjor crisi des de Txernóbil: ordenava esborrar imatges d’esquerdes a les seves instal·lacions, presumia en juntes d’accionistes de retallades en seguretat, elevava fugaços reconeixements a exàmens exhaustius i va endarrerir la refrigeració dels reactors fet malbé amb aigua salada per evitar arruïnar-los. La victòria de Yoneyama va provocar la caiguda del 8% de les seves accions en poques hores.

Notícies relacionades

Però la por dels veïns de Niigata és previ a Fukushima. Un terratrèmol de 6,6 graus ja havia causat incendis, filtracions i tancament de reactors a Kashiwazaki-Kariwa el 2007. A Yoneyama no li va costar convèncer els seus veïns dels perills de conviure amb aquesta baluerna nuclear, amb un futur que ara està en l'aire. Durant les eleccions va aclarir que Tepco no disposava d'un pla solvent d'evacuació i que no podria impedir que els nens emmalaltissin de càncer de tiroide després d'un altre accident.

ENERGIA IMPORTADA

Més de 100.000 persones a la rodalia de Fukushima segueixen escampades per tot el país, moltes vivint en barracons i amb poques esperances de tornar-hi. El Japó extreia de les nuclears el 30% de la seva energia abans de Fukushima i planejava augmentar la proporció fins al 50%. La crisi va provocar l’apagada total i les promeses d’un horitzó sense centrals, però la realitat d’un país petit i sense recursos naturals ha truncat el pla. Abe va insistir que la recuperació econòmica és utòpica amb les oneroses factures de l'energia importada. Només dues de les 42 centrals japoneses han reobert arran de l'oposició de la població, tan escarmentada pels excessos del sector que ni tan sols confia en les reforçades normatives de seguretat. 

Temes:

Fukushima Japó