L'article secret de Boris Johnson en contra del 'brexit'

El principal propagandista de la sortida del Regne Unit de la UE va escriure un article, no publicat mai, a favor de seguir a Europa dos dies abans d'anunciar que faria campanya contra la permanència

 

  / AFP / LEON NEAL

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Boris Johnson, principal propagandista a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió EuropeaBoris JohnsonRegne UnitUnió Europea durant la campanya del referèndum, va defensar la permanència en un article no publicat fins ara. Continuar a la UE, va escriure Johnson, pot ser "una benedicció per al món i per a Europa".

"És un mercat a les nostres portes, a punt per a noves explotacions de les firmes britàniques. La quota a pagar sembla bastant petita per aquest accés. ¿Per què estem tan decidits a girar-li l'esquena?”, es preguntava. També advertia que el ‘brexit’ podria causar un “xoc econòmic” i desembocar en la “ruptura” del Regne Unit, en al·lusió a la possible independència d'Escòcia.

Boris Johnson

MINISTRE D'afers  EXTERIOrs DEL REGNE UNIT

És un mercat a les nostres portes, a punt per a noves explotacions de les firmes britàniques. La quota a pagar sembla bastant petita"

Johnson va escriure l'article a favor de la permanència per al 'Daily Telegraph', només dos dies abans d'anunciar que faria campanya a favor del ‘brexit’. L'adhesió del popular polític als que defensaven la sortida va enxampar per sorpresa el llavors primer ministre, David Cameron, i va ser decisiva per a la victòria del ‘no’ a Europa.

SENSE CONVICCIONS

El contingut de l'escrit, secret fins ara, l'ha divulgat el ‘Sunday Times’ i figura en un nou llibre, ‘All Out War: The Full Story of How Brexit Sank Britain’s Political Class’ (‘Guerra total: La història completa de com el ‘brexit’ va enfonsar la classe política britànica’), de Tim Shipman, cap de la secció de política del dominical.

El que va escriure a la columna contradiu tot el que Johnson va defensar després i confirmaria la tesi dels que creuen que, més enllà de qualsevol convicció, va utilitzar el referèndum com la via per apartar Cameron, aconseguir el lideratge dels conservadors i ocupar el càrrec de primer ministre. El pla, tan oportunista, no va sortir com esperava. En aquella columna, Johnson analitzava les possibles conseqüències de votar ‘out’. “Gairebé tots els experts esperen alguna mena de xoc econòmic com a resultat del ‘brexit’. ¿Com serà de gran? Estic segur que els fatalistes estan exagerant la caiguda, però ¿es poden equivocar completament? ¿I com ho podem saber?”.

UN PARTIT EXTREMISTA

Des de l'equip de Johnson s'afirma que el text van ser un conjunt d'arguments i reflexions que va descartar immediatament. Aquesta setmana, el ministre d'Afers Estrangers va insistir que el Regne Unit intentarà obtenir un acord de comerç amb la UE de “més valor per a l'economia” que l'accés al mercat únic, que va descriure com un concepte “que cada vegada serveix per menys”.  

L'escrit confirmaria  que Johnson va usar el referèndum com a arma per desbancar David Cameron

Les negociacions del ‘brexit’ amb el govern de Theresa May han caigut en mans dels sectors més dretans i extrems del Partit ConservadorTheresa MayPartit Conservador, amb propòsits similars als de l'UKIP. Des del referèndum, la lliura ha perdut un 18% del seu valor respecte al dòlar, mentre augmenta la inquietud dels empresaris davant la pèrdua d'accés al mercat únic.

NOU REFERÈNDUM

Notícies relacionades

Una inquietud que comparteix a Escòcia la ministra principal, Nicola Sturgeon, que ha posat en marxa el mecanisme per celebrar un segon referèndum de la independència, si es fa efectiva la sortida del mercat únic. El ‘brexit dur’ també divideix el Govern de  May.

Fonts del Ministeri de Finances van negar que el seu titular, Philip Hammond, de to més conciliador, estigui pensant a abandonar el Gabinet per discrepàncies sobre el mercat  únic. Persones pròximes a Hammond afirmen que ha sigut deliberadament “exclòs de reunions clau” de l'Executiu.