guerra en siriana

Les bombes russes tornen a castigar Alep

L'Observatori Sirià de Drets Humans denuncia "els bombardejos més violents" dels últims dies

Atacs rebels provoquen una desena de morts en zones del país àrab sota control governamental

 

  / REUTERS / ABDALRHMAN ISMAIL

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Rússia ha tornat a parlar aquest dimarts sobre Síria, i ho ha fet al camp de batalla. Tant l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH, un grup de seguiment del conflicte dirigit per un opositor que viu al Regne Unit i que compta amb una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny) com portaveus rebels han denunciat nous bombardejos aeris sobre la part oriental d'Alep, on les tropes del president sirià, Baixar al-Assad, mantenen un setge als rebels que està costant centenars de vides civils. Segons l'OSDH, es tracta dels bombardejos més intensos dels últims dies, en què s'havia tornat a una rutina menys violenta que en els dies immediatament posteriors al final d'una fràgil treva el 19 de setembre.

“Són els bombardejos més violents després que el règim [sirià] anunciés una reducció dels atacs aeris sobre la part oriental d'Alep” el 5 d'octubre, ha assenyalat el director de l'OSDH, Rami Abdul- Rahmane, a l'agència de notícies AFP. “Encara hi ha gent sota la runa”, ha afegit.

Els voluntaris de la Defensa Civil Siriana (coneguts com els 'cascos blancs') han anat a les zones atacades per mirar de rescatar supervivents sota la runa. No obstant, els seus mitjans són cada vegada més exigus, igual que les provisions dels hospitals a la zona oriental d'Alep, sota control de la dispar oposició a Assad, que conformen des de gihadistes fins a moderats.

“Hi ha nous bombardejos i són forts”, ha assegurat a l'agència Reuters Zakaria Malhifji, del grup rebel Fastaqim, que opera a Alep. Aquest combatent ha indicat que el barri de Bustan Qasr ha sigut un dels més afectats per les bombes, mentre que l'OSDH ha afegit que en aquest barri i el de Fardous havien mort almenys 12 persones. Per la seva banda, fonts dels 'cascos blancs' situen el balanç diari en almenys 30 morts i 60 ferits després de 30 rondes de bombardejos a Alep, al nord-oest i a la segona ciutat del país abans de l'esclat de la guerra.

CINC NENS MORTS

Quatre persones més han mort a la banda controlada pel Govern, a conseqüència dels míssils disparats pels rebels sobre el barri de Hamdaniyé.

També al costat governamental, almenys cinc nens han mort pels atacs de forces rebels a una escola primària a la ciutat de Daraa, a l'extrem sud-occidental del país. L'agència estatal siriana Sana ha indicat que 20 estudiants havien resultat ferits, alguns d'ells de gravetat, per la qual cosa la xifra de morts podria augmentar en les pròximes hores.

AVANÇ GOVERNAMENTAL

Notícies relacionades

L'agència governamental també afirma que el règim presidit per Assad ha avançat posicions al voltant d'Idleb Hama, poc més d'un any després que Moscou desplegués el seu poder militar al país àrab per ajudar les forces del seu aliat -el president sirià- a recuperar el territori que, en aquell moment, perdien gairebé diàriament. En aquests moments, l'Exèrcit sirià i els diversos grups aliats, entre ells els russos, porten la iniciativa en el conflicte.

De moment, els esforços diplomàtics per reviure una treva a Síria no han arribat enlloc, després del veto rus, dissabte passat, a una resolució plantejada per Espanya França davant les Nacions Unides. No obstant, aquest dilluns, Rússia i Turquia (els dos actors determinants en la guerra siriana) es van mostrar favorables a la distribució d'ajuda humanitària a l'assetjada Alep, on més de 500 persones han mort i diversos centenars més han resultat ferides des del 19 de setembre.