El 'Matthew' causa més de 260 morts a Haití abans d'arribar als EUA

Les autoritats nord-americanes ordenen evacuar dos milions de persones

Lhuracà Matthew causa almenys 25 morts després de passar per Haití i Cuba / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
El PERIÓDICO / BARCELONA

L’huracà 'Matthew' ha deixat almenys 264 morts al seu pas per Haití, segons informacions facilitades ahir pels serveis de Protecció Civil. Els serveis d’auxili seguien treballant en la recerca de persones que han perdut la vida o que estan ferides en zones de difícil accés de l’illa caribenya. La majoria de les morts es van produir a Les Cayes, Dame Marie i Jeremie, al departament sud haitià. A aquest nombre de víctimes s’hi han de sumar, com a mínim, les tres de les quals es té constància a la República Dominicana.

Mentrestant, el sud de la costa est dels EUA estava ahir en alerta màxima a l’espera de l’arribada del 'Matthew', que s’acostava amb una força 4 (en una escala de  5) després de passar pel Carib. Més de 12 milions de nord-americans viuen a la possible ruta de l’huracà.  

El Centre Nacional d’Huracans no ha concretat on podria ser més destructiu el ''Matthew'' al seu pas per la costa est dels Estats Units. Eren quatre els estats que ahir havien decretat l’estat d’emergència: Florida, Geòrgia, Carolina del Nord i Carolina del Sud.

PREPARATS PER A L’EVACUACIÓ

Més de dos milions de persones van ser evacuades o tenien ordre d’evacuació. Més de 1.500 vols es van cancel·lar i s’esperava que augmentés el nombre a mesura que se n’anés acostant el cicló. El president Barack Obama va advertir dimecres als seus compatriotes que es prenguessin molt seriosament qualsevol ordre d’evacuació que rebessin.

El governador de Florida, Rick Scott, va ser contundent: «Tothom, al nostre estat, ha d’estar preparat per a un impacte directe i destructiu». Scott va alertar que els efectes del 'Matthew' podien ser semblants als de l’huracà Andrew el 1992 i va demanar una declaració d’emergència per a la regió per part del president Barack Obama.    

Prestatges buits en un supermercat de Hollywood, a Florida.

Scott va advertir que «milions d’habitants de Florida es quedaran sense llum elèctrica» després de l’embat de l’huracà. De moment, milions de ciutadans s’estaven proveint amb aigua, aliments i combustibles, cosa que va començar a causar escassetat en alguns mercats i gasolineres de Florida.

Els veïns i comerciants ja havien començat a preparar-se per al pitjor. Molts estaven tapant portes i finestres amb fustes i sacs de sorra. «Ja ho tinc tot preparat al búnquer. Que Déu ens protegeixi», declarava Brad Gray, un veí de Palm Beach, a Florida.

CARIB CASTIGAT

L’huracà més potent i destructiu de l’última dècada al Carib va afectar, a més d’Haiti –el país més pobre de l’Amèrica Llatina–, la República Dominicana i Cuba amb vents de més de 230 quilòmetres per hora i pluges torrencials que van causar inundacions i van arrasar cultius i pobles sencers. Centenars de milers de persones van ser evacuades a la República Dominicana i a Haití, on els efectes de l’huracà han sigut més destructius a causa de l’absència d’infraestructures per fer front a catàstrofes naturals.                                     

El rastre de destrucció deixat pel '''Matthew''' a Haití.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern haitià va suspendre ahir les eleccions presidencials de diumenge que ve i les Nacions Unides van anunciar que unes 350.000 persones necessitaven assistència immediata.

De moment, no hi ha notícia de morts a Cuba, però l’huracà 'Matthew' ha causat importants danys a Baracoa, la ciutat colonial més important de l’illa. El 'Matthew' va recuperar la seva força de categoria 4 a passar per l’arxipèlag de les Bahames.