El pitjor huracà de la dècada castiga Haití i Cuba

La tempesta, amb vents de fins a 230 quilòmetres per hora, ja ha segat la vida de tres haitians i quatre dominicans

L’huracà Matthew arriba a Haití. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Quan encara paga les conseqüències d’un dels terratrèmols més devastadors, la malaguanyada Haití s’enfronta al que els experts consideren el pitjor huracà de la dècada a l’oceà Atlàntic. L’huracà 'Matthew', de categoria quatre i amb vents que arriben als 230 quilòmetres per hora, va tocar terra ahir a l’oest d’Haití i es dirigia cap a Cuba i Jamaica. Els estats de Florida, Geòrgia, Carolina del Nord i Carolina del Sud, als Estats Units, segueixen constantment l’evolució del cicló, que esperen, ja més domesticat, de cara al cap de setmana.

  

 A Haití, especialment vulnerable a les catàstrofes naturals tant per la seva ubicació geogràfica com per la debilitat de les seves infraestructures, l’alerta és màxima. Tres persones ja havien perdut ahir la vida mentre les autoritats feien un esforç per convèncer els seus ciutadans, avesats en gairebé tot, que, aquesta vegada, el que és recomanable no és quedar-se a casa sinó marxar i desplaçar-se a llocs segurs.

  

 El Govern haitià ha instal·lat 1.300 tendes d’emergència en emplaçaments segurs amb capacitat per a 340.000 persones. Moltes no volen abandonar la vivenda que amb tant esforç han aconseguit, encara que aquesta estigui en una zona susceptible d’inundacions. A més a més, no volen deixar les seves pertinences a l’abast dels vàndals. 

    

Tampoc s’ha de passar per alt que més de 55.000 persones continuen vivint en tendes després de perdre casa seva en el terratrèmol del 2010, que va deixar ni més ni menys que 300.000 víctimes mortals. Malgrat tot, més de 10.000 persones ja han sigut evacuades. En aquest context, les autoritats s’esforcen a transmetre que l’amenaça és seriosa. Els dos aeroports del país, així com les escoles, estan tancats.

    

VÍCTIMES A SANTO DOMINGO

La República Dominicana també comptabilitzava ahir quatre morts –tres menors i un adult– a la capital, Santo Domingo, per enfonsaments causats per les intenses pluges . Més de 18.000 persones han sigut evacuades i, majoritàriament, reubicades en cases de familiars i amics. Dos centenars de cases estan destruïdes. Jamaica, encara que en menys mesura, també havia començat a notar ahir els efectes de l’aproximació del cicló i diverses carreteres a la capital, Kingston, ja havien patit talls.

  

 El cicló, segons les previsions, havia d’entrar a Cuba dimarts a la tarda per la zona oriental, a la província de Guantánamo. Més de 70.000 persones han sigut evacuades, entre les quals hi ha 700 familiars, la majoria dones i nens, dels militars nord-americans destinats a la base cubana. A més a més de Guantánamo, les províncies de Santiago, Holguín, Granma Camagüey també han pres mesures i, a tota l’illa, els evacuats superen les 400.000 persones

    

Notícies relacionades

 Milers de caps de bestiar han sigut posats en llocs resguardats i les estructures més altes han sigut parcialment desmantellades per evitar que siguin enderrocades pels forts vents. Els vols, trens i el transport de passatgers per terra des de l’Havana i altres punts del país cap a orient han sigut suspesos fins que passi l’huracà. Tampoc el turisme ha quedat exempt de les precaucions. Un total de 1.200 turistes de la zona oriental han sigut traslladats a hotels del nord de l’illa.

PERILL D'UN BROT DE CÒLERA   

 Una de les principals preocupacions de les autoritats haitianes és el perill que es produeixi un brot de còlera. «És la pitjor tempesta a la qual s’enfronta Haití després de diverses dècades i els danys seran, sense cap mena de dubte, bastants significatius», va assegurar Marc Vincent, representant d’Unicef a Haití, que va xifrar en quatre milions el nombre de nens en perill en aquesta crisi. Les dificultats d’accés a l’aigua potable en plena crisi és una de les principals preocupacions de les autoritats.