Assassinat l'escriptor jordà Nahed Hattar per una caricatura considerada "blasflema" per l'islam

La il·lustració representa un musulmà al paradís que demana a Al·là que li serveixi vi i que truqui a la porta abans d'entrar a l'habitació

monmartinez35672043 a relative of the jordanian writer nahed hattar holds his pi160925161910

monmartinez35672043 a relative of the jordanian writer nahed hattar holds his pi160925161910 / MUHAMMAD HAMED

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Un musulmà estirat al llit amb dues dones, al paradís, demana a Al·là que li serveixi vi i que truqui a la porta abans d’entrar a l’habitació. És la descripció d’una caricatura que l’escriptor jordà Nahed Hattar va compartir a la seva pàgina de Facebook aquest estiu. La caricatura va desencadenar moltes crítiques i queixes a les xarxes socials. L’organisme oficial encarregat d’emetre edictes religiosos a Jordània la va condemnar i va afirmar que «el dibuix sacríleg del Totpoderós només augmentarà l’odi i sembrarà la discòrdia al país».

Les autoritats jordanes van decidir arrestar Hattar, de 55 anys i cristià, que ja havia sigut detingut en el passat i acostumava a generar polèmiques amb les seves publicacions. Quan va comparèixer davant el fiscal després del seu arrest, a l’agost, l’escriptor va dir que la vinyeta –que ell només havia compartit, no dibuixat– únicament reflectia «el comportament dels terroristes». La justificació li va servir de poc i va passar diversos dies a la presó. El 8 de setembre, el jutge va ordenar la seva llibertat sota fiança. Ahir havia de tornar a comparèixer al Palau de Justícia, a Amman, la capital jordana. Però no ho va poder fer perquè, abans d’arribar-hi, va rebre tres trets al cap, segons l’agència jordana Petra. La policia va arrestar el presumpte autor de l’assassinat, Riad Abdul·là, un resident a Amman de 49 anys.

    

CONEGUT PEL SEU ACTIVISME / Hattar era molt conegut a Jordània per la seva oposició al Govern i a l’acord de pau que el seu país va firmar amb Israel el 1994 i pel seu activisme contra les organitzacions islamistes i l’islamisme polític extremista. Acusat d’haver «insultat els sentiments i creences religioses», compartit una caricatura «blasfema» i insultat l’islam, Hattar ja havia sigut arrestat diverses vegades durant la dècada dels 90 i va sobreviure a un intent d’assassinat el 1998.

El Govern jordà li havia prohibit escriure per a la premsa del país i en els últims anys ho feia per al diari libanès Al-Akhbar, en la línia del moviment xiïta libanès Hezbol·là.

Notícies relacionades

Hattar estava considerat simpatitzant del president sirià, Baixar al-Assad, i el règim de Damasc el va convidar a una reunió amb el mandatari sirià fa tres anys. El seu assassinat pot estar vinculat no només amb la caricatura, sinó també amb articles recents en què es burlava de l’Estat Islàmic (EI). La seva mort va causar ahir una forta tempesta a les xarxes socials i diverses protestes en localitats jordanes.

EXPLOTAR LA TENSIÓ / Centenars de persones es van manifestar a Fuheis, un lloc pròxim a Amman i de majoria cristiana, per expressar la seva repulsa al crim. Els manifestants, entre els quals hi havia antics ministres i polítics musulmans, van exigir la dimissió del primer ministre del país, Hani al-Mulqui, i del titular d’Interior, Salameh Hamad. El Govern jordà i el Front d’Acció Islàmica (FAI), braç polític dels Germans Musulmans, van condemnar l’assassinat i van advertir del perill que s’intenti fer explotar la tensió entre cristians i musulmans.