Lula: "Proveu que sóc corrupte i vaig a la presó caminant pel meu propi peu"

L'expresident del Brasil diu que està tranquil i a la disposició de la justícia

 

  / REUTERS / PAULA WHITAKER

2
Es llegeix en minuts
MARCEL CARRASCO

L'expresident del Brasil Lula da Silva va convocar una roda de premsa aquest dijous dia 15 per defensar-se de les acusacions que la fiscalia brasilera va presentar dimecres i que l'assenyalen com el "comandant màxim" de la corrupció a Petrobras (la petrolera estatal brasilera).

En l'inici del seu discurs l'exmandatari es va presentar com un ciutadà més, indignat per la manera mediàtica com la fiscalia ha presentat la denúncia, en una roda de premsa transmesa per televisió per a tot el país. "Han construït una mentida, com si fos la trama d'una telenovel·la (...) No sé per què van fer una roda de premsa per presentar crims sense proves, ningú respecta la llei en aquest país més que jo", va dir. Lula ha desafiat el ministeri fiscal a demostrar amb proves concretes les acusacions que li imputen: "Proveu que sóc corrupte i vaig a la presó caminant pel meu propi peu".

Durant la presentació de la denúncia l'últim dimecres, els fiscals van repetir que no tenien cap prova ferma de la culpabilitat de Lula per presentar, però que estaven "convençuts" que ell va ser el cap d'un esquema de corrupció de més de 2.000 milions d'euros en desviament de diner públic, pagament de suborns i avantatges indeguts. Els fiscals han intentat demostrar-ho a la premsa fent ús d'una presentació de Power Point amb un organigrama circular de casos de corrupció que assenyalaven Lula, situat al centre, com a gran mentor i cap. Aquesta és la imatge presentada per la fiscalia:

El fet de presentar denúncies tan serioses sobre el que seria l'escàndol de corrupció més gran de la història del Brasil, basat en el convenciment subjectiu dels fiscals i una presentació de Power Point, va cridar l'atenció de molts juristes i del president de l'OAB (Ordre dels Advocats del Brasil), que han criticat "l'espectacle" portat a terme per la fiscalia. 

Creix al país la preocupació que les últimes enquestes, que apunten a Lula com a favorit per als pròxims comicis presidencials el 2018, estiguin generant unes presses desmesurades (per condemnar-lo i inhabilitar-lo) que puguin comprometre el rigor de les investigacions i que puguin perjudicar la imatge del poder judicial.

EL POWER POINT 

Notícies relacionades

A les xarxes socials ha repercutit de manera immediata la manera com la fiscalia va presentar la denúncia fent ús del Power Point amb organigrames i sense documents que demostrin la culpabilitat de Lula da Silva.

Convertida en motiu d'acudit, la presentació va motivar diversos mems divertits i sàtires que atribueixen a Lula la responsabilitat per qüestions com l'escalfament global, la guerra a Síria, la derrota del Brasil per 7 a 1 contra Alemanya, entre altres.