La fiscalia brasilera acusa Lula de ser "el comadant màxim" de la corrupció a Petrobras

És la primera vegada que l'expresident del Brasil és imputat en un cas relacionat amb l'escàndol de la petrolera estatal Petrobras

 

  / REUTERS / PAULA WHITAKER

1
Es llegeix en minuts

La fiscalia brasilera ha presentat càrrecs per corrupció contra l'expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, la seva dona, Marisa Letícia, i sis persones més, per l'escàndol de la petrolera Petrobras. Segons el fiscal Deltan Dallagnol, responsable del cas Petrobras,  Lula és el "comandant màxim" de la xarxa de corrupció de la petrolera estatal, que va moure milers de milions de dòlars. 

És la primera vegada que Lula, que actualment és el polític brasiler amb l'índex de popularitat més alt del país sud-americà malgrat les acusacions de corrupció contra el seu Partit dels Treballadors, rep un imputació formal en les tres causes en què és investigat per suposadament haver rebut beneficis d'empreses que es van afavorir de la gegantesca xarxa de corrupció enquistada a Petrobras.

El cas de Lula serà jutjat pel magistrat Sergio Moro, que ha empresonat dotzenes d'executius i altres persones involucrades en aquesta trama.

D'acord amb l'acusació, una de les empreses d'enginyeria i construcció que està al centre de l'escàndol, va gastar 1,1 milions de reales (uns 333.000 dòlars) a reformar i moblar un apartament a Guarujá que seria per a ús de la família Lula, malgrat que el seu nom no apareix als papers de propietat.

DIPÒSIT DE REGALS

Els fiscals també van acusar l'empresa d'haver pagat 1,3 milions de reales (uns 393.940 dòlars) pel lloguer del dipòsit en què Lula va guardar entre el 2011 i el 2016 els regals que va rebre quan era cap d'Estat.

Notícies relacionades

D'acord amb la fiscalia, sumades les despeses amb el lloguer del dipòsit i les reformes de l'apartament de platja, Lula va rebre prop de 2,4 milions de reales (uns 727.272 dòlars).

El mes passat, la seva protegida i successora a la presidència, Dilma Rousseff, va ser desbancada de la presidència per un 'impeachment'.

Temes:

Brasil