CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Abbàs, el "agent Krotov" del KGB

Investigadors israelians mostren un document que descriu el president palestí com a espia soviètic a Damasc als anys 80

Els líders palestins neguen rotundament les acusacions i afirmen que es tracta d'una campanya per desacreditar Abu-Mazin

mbenach30575114 ats04 ramala  cisjordania  31 07 2015   el presidente palest160908202017

mbenach30575114 ats04 ramala cisjordania 31 07 2015 el presidente palest160908202017 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Vladímir Putin està immers en l’àrdua tasca de convèncer el president palestí, Mahmud Abbàs, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de reunir-se a Moscou. Segons Rússia, tots dos han accedit «en principi» a mantenir la trobada, però falta fixar la data. El líder rus manté bones relacions amb tots dos, però sobre el primer podria tenir una ascendència especial fruit d’un presumpte passat comú al servei del KGB.

Que Putin va ser agent del Comitè per a la Seguretat de l’Estat de l’URSS (KGB, per les seves sigles en rus) és de sobres conegut. Però la possibilitat que Abbàs també fos un espia no s’havia entrevist fins ara.

Dimecres a la nit, el Canal 1 de televisió a Israel va informar que Abbàs va ser agent del KGB a Damasc (Síria) als anys 80, afirmació que el rais palestí va negar  rotundament a través de portaveus. L’acusació es basa en un document de l’arxiu que el desertor del KGB Vassili Mitrokhin va treure de l’URSS i va portar al Regne Unit el 1992. Part de les seves notes sobre operacions del KGB es van desclassificar el 2014.

Els investigadors israelians Isabella Ginor i Gideon Remez van obtenir un document que descriu Abbàs com a «agent del KGB». Remez, que treballa a l’Institut Truman de la Universitat Hebrea de Jerusalem, va demanar la carpeta titulada Pròxim Orient dels arxius Mitrokhin desclassificats, que es troben a la Universitat de Cambridge.

Suport soviètic

Suport sovièticDarrere el nom en clau Krotov (talp) figura «Abbàs, Mahmud, nascut el 1935 a Palestina, membre del comitè central d’Al-Fatah i de l’OAP [Organització per a l’Alliberament de Palestina] a Damasc, agent del KGB».

Segons els textos de Mitrokhin, el KGB va reclutar als anys 70 el líder del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP), Uadi Hadad, amb el nom de Natsionalist. El general de la Securitate –policia secreta de la Romania comunista– Ion Mihai Pacepa, que va desertar als EUA als anys 70, va dir que l’OAP, el FPLP i el Front Democràtic per a l’Alliberament de Palestina (FDLP) van rebre ajuda del KGB, que el líder palestí Iàssir Arafat va col·laborar amb aquest organisme i que els combatents de l’OAP eren entrenats per agents soviètics.

Notícies relacionades

No és cap secret que l’URSS va ajudar els grups palestins amb fons i armes. Els soviètics mantenien una estreta relació amb l’OAP i precisament Abbàs, que va cursar estudis universitaris a Moscou, era l’enllaç entre les dues parts i va encapçalar la Fundació d’Amistat Palestino-Soviètica.

El moviment Al-Fatah, encapçalat per Abbàs, va afirmar ahir que l’acusació és «un altre intent d’Israel de desacreditar» el seu líder. «És una campanya de calúmnies. El Govern israelià i els seus seguidors confonen el públic amb fum i enganyen la comunitat internacional per acabar amb qualsevol intent de revifar el procés de pau, mentre s’apropien de més terra palestina i construeixen assentaments il·legals», va dir Jamal Dajani, director de comunicació de l’oficina del primer ministre palestí.