DOCUMENT HISTÒRIC

Surt a la llum la primera entrevista amb Nelson Mandela

El líder antiapartheid parla sobre la lluita contra la supremacia blanca en un vídeo del 1961 difós per la Fundació Nelson Mandela

Fragment de la suposada primera entrevista amb Nelson Mandela el gener del 1961. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Cap grup racial és superior a un altre. Nelson Mandela ho deia ben clar en la primera entrevista per televisió de què es té constància i que acaba de sortir a la llum. La Fundació Nelson Mandela, una oenagé dedicada a la memòria del líder de la lluita antiapartheid, ha fet públic un vídeo de 24 segons en què un jove Mandela, amb barba i en blanc i negre, parla dels objectius del seu partit, el Congrés Nacional Africà (CNA).

"Des del principi, el Congrés Nacional Africà s'ha posat l'objectiu de lluitar contra la supremacia blanca", diu l'aclamat i difunt líder, que en aquella època devia tenir uns 38 anys.

Les imatges, informa la Fundació, van ser emeses per la televisió neerlandesa AVRO el gener del 1961, poc abans que s'acabés el conegut com a Judici per Traïció, un procés judicial que va durar més de quatre anys i que acusava Mandela i desenes de persones més de "voler enderrocar el Govern per mitjà de la violència".

L'entrevista va tenir lloc a Pretòria uns mesos abans de l'entrevista que Mandela va concedir al periodista britànic Brian Widlake, fins ara la primera aparició del líder sud-africà de què es disposava.

LLUITA CONTRA LA DISCRIMINACIÓ RACIAL

"Sempre hem vist malament que un grup racial domini un altre grup racial", diu Mandela a l'entrevista, i afegeix: "Des del primer moment, el Congrés Nacional Africà ha lluitat, sense vacil·lar, contra totes les formes de discriminació racial, i ho continuarem fent fins que aconseguim la llibertat".

I així ho va fer. El març del 1961, Mandela i els seus companys van ser absolts. Poc després es va amagar i va continuar la seva lluita de forma clandestina, fins que el 1962 el van detenir i van empresonar durant 28 anys.

Notícies relacionades

El 1990, Mandela va sortir de la presó per liderar el final de l''apartheid' i iniciar la reconciliació d'una nació dividida pel mig i la discriminació racial. El 1993 va rebre el Nobel de la pau i el 1994 va ser elegit president de Sud-àfrica. Començava així el llarg mandat del CNA que, malgrat crítiques a la corrupció de l'actual president, Jacob Zuma, i la derrota recent en les eleccions municipals, encara governa el país. 

Nelson Mandela va morir el 2013 als 95 anys. Quedava lluny aquell home amb barba, jove i fort, de l'entrevista del gener del 1961. Les seves paraules, no obstant, encara perviuen.